ryggtavla av kvinna i linneplagg

Kurs: sy folkliga linneplagg

Sy ett linneplagg till din folkdräkt eller till sommarens svala garderob. Linnet har den fina egenskapen att vara sval när det är varmt, därför är det passande att inspireras av och sy folkliga linneplagg även till den moderna garderoben. Ett linneplagg behöver idag heller inte bara vara vit, kanske en blå eller svart särk skulle passa bättre till just dig. Känn dig fri att skapa ditt eget uttryck och kanske lägger du till dräktdelar till en egen komposition av en folklig dräkt.

Linneplaggen i de folkliga dräktskicken fungerade som underkläder och sovplagg och användes i stort sett dygnet runt. Vissa linneplagg, rikt broderade, användes bara till fint medan andra var rena underplagg till både vardags och till fint. Längre fram i tiden byttes linnet ut till bomull, men går ändå in under begreppet linneplagg. Under kursen får du lära dig att tyda mönster på folkliga linneplagg, räkna ut din egen storlek, sy sömmar förhand och på maskin. Fällsömmar, stickningar, stripade rynkor, nuggor och ärm- och halslinning är några moment vi kommer att gå igenom för att du ska kunna sy det plagg du vill. Ta med dig mönster, idéer, tvättat tyg till ditt plagg, lintråd, nål, måttband, sax och vax samt ev ytterligare material som spets och knappar mm. Material till provlapp ingår i kurspriset. Nivå: kräver viss sömnadskunskap. Litteraturtips: Skjortor av Eva Nordlinder, Nordiska museet och Folkdräkter förr och nu - Tradition och sömnad av Ulla Centergran och Kicki Kirvall, LT förlag.

Kursledare

Kursledare är Kerstin Nordlinder Arlid, hon är skicklig i folkdräktssömnad och är utbildad på Sätergläntan. Kika gärna på hennes fina konto @folkligt.nu på Instagram. Kerstin är en uppskattad kursledare och håller kurser på flera platser i landet, bland annat i Blekinge, Östergötland och Sörmland.

Kostnad

Ordinarie: 1 900 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 700 SEK
Ungdom (16-25 år): 1 000 SEK

Material finns att köpa i butiken i form av kläde och linne samt tråd, nålar och vax mm, kursdeltagare handlar material till rabatterat pris.

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 15 mars 2023.

 Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 1 apr - Söndag 2 apr 2023

Plats:

Sörmlands museum

Tid:

Lördag och söndag klockan 9.30-16.30

1 apr