En person slipar en kniv

Kurs: Slipa verktyg

Att ha skarpa verktyg är en nödvändighet för att kunna lyckas väl i arbetet. Vassa eggverktyg är grunden till ett bra hantverk i slöjd, snickeri eller byggnadsvård. Det blir dessutom lättare och så mycket roligare att tälja, hyvla, skära och forma trästycket. På kursen lär du dig att slipa och bryna dina verktyg som exempelvis kniv, yxa, hyvelstål och stämjärn.

På kursen får du lära dig slipa och bryna dina verktyg för träbearbetning som exempelvis kniv, yxa, hyvelstål, bandkniv, stämjärn och skölpar. Du får kunskap om slipfaser och eggvinklar för olika typer av träbearbetning.
Vi använder Tormeks slipmaskiner och du kommer främst att slipa med jiggar men får även kunskap och tips på hur det går till att slipa på fri hand. Du lär dig att bryna dina verktyg och får testa olika brynen. Inga förkunskaper krävs.

Alla kursdeltagare kommer att ha en egen Tormek under kursen. För den som äger en slipsten av modell Tormek eller liknande kan dessa tas med, det möjliggör att vi kan ta emot fler deltagare.

Kursledare

Kursledare är Simon Svennberg, slöjdlärare som tidigare arbetat som Länshemslöjdskonsulent. Simon är utbildad i trähantverk och slöjd vid Västerbergs folkhögskola och Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk, och har stor vana att slipa och bryna verktyg.

Kostnad

Ordinarie: 1100 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1000 SEK
Ungdom (16-25 år): 600 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 23 oktober 2023.

 

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 18 nov 2023

Plats:

Träverkstan, Sörmlands museum

Tid:

Lördag klockan 9.30-16.30

18 nov