Personer svarvar

Kurs: Skärsvarvning

Skärsvarvning är en gammal teknik där spånet skärs av istället för att skrapas. Under kursen svarvar vi bland annat profiler och skålar. Vi lär oss om verktyg och hur de ska skötas.

Skärsvarvning är en mycket gammal teknik som egyptierna behärskade. Spånen skärs av istället för att skrapas och ytan blir fin och blank på föremålen. Under kursen får du dels svarva och forma profiler som kan vara lämpliga vid svarvning av stolsben, ljusstakar, snurror och klubbor mm. Du får också prova att svarva skålar. Vi arbetar både i färskt och torrt trä. Du får kännedom om lämpliga verktyg och hur de ska skötas. Kursen passar både dig som är nybörjare och dig som har svarvat tidigare. I kursavgiften ingår hyra av en svarv utrustad med verktyg till varje deltagare. Lämpligt material finns också på plats.

Material

En materialkostnad tillkommer med ca 200 kr och betalas på plats.

Kursledare

Kursledare är Åke Landström är yrkessvarvare som har specialiserat sig på att svarva enligt skärmetoden. Han är en mycket rutinerad pedagog som i över trettio år rest land och rike runt och undervisat i skärsvarvning med sina väl utrustade svarvar. Läs mer om Åke på hans hemsida www.trasvarvning.se/

Kostnad

Ordinarie: 3 300 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen i Sörmland: 3 100 SEK
Ungdom (16-25 år): 1 700 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 2 februari 2024.

Datum:

Fredag 23 feb - Söndag 25 feb 2024

Plats:

Träverkstan, Sörmlands museum

Tid:

Fredag-söndag klockan 9-16

23 feb