Kurs: Mura och putsa
Är du intresserad av att lära dig grunderna i att mura och putsa är detta kursen för dig! Under två dagar går vi igenom grunderna för murat och putsat byggande.
Hur har man murat och putsat genom tiderna? Vilka skador är vanliga och hur allvarliga är de? Vi går igenom hur man renoverar en fasad från början till slut; borttagning av skadad puts, lagning av sprickor, tvättning, grundning, olika putspåslag och avfärgning med kalkfärg. Vilka egenskaper har olika bruk och vilket bruk passar var? Vad gör det för skillnad att ha underlag av tegel, natursten eller timmer? Vi går igenom hur profilerade listverk byggs upp och hur en spritputs slås på. Kursen innehåller både praktiska och teoretiska moment. Inga förkunskaper krävs.
Drömmer du om att återställa den reveterade fasaden på ditt torp? Eller är du mest ute efter att kunna laga hålen i putsfasaden som tycks uppstå i tid och otid? Då har du hittat rätt kurs!
Under två dagar lär vi oss om ämnet murning och putsning genom både praktiska och teoretiska moment. Kursobjektet som vi övar på är en murad 1700-talsbyggnad på Fogdön norr om Strängnäs. Vi går igenom hur man renoverar en fasad från början till slut; borttagning av skadad puts, lagning av sprickor, tvättning, grundning, olika putspåslag och avfärgning med kalkfärg. Vad gör det för skillnad att ha underlag av tegel, natursten eller timmer? Vilka egenskaper och skillnader är det på olika slags bruk och var de passar att användas? Vi lär oss att mura med förband, övar på att putsa för hand, går igenom hur profilerade listverk byggs upp och hur man avfärgar med traditionell kalkfärg.
Förutom de praktiska momenten hinner vi också med ett teoripass där vi går igenom vanligt förekommande skador på murade och putsade hus och hur de bör åtgärdas. Kursen tar ett helhetsgrepp på såväl det praktiska utförandet men också kulturhistoriska och antikvariska aspekter som är viktiga att beakta för att uppnå ett gott slutresultat. Därför gör vi även en kort stilhistorisk exposé över murning och putsning från medeltiden till idag. Inga förkunskaper krävs.
Att ta med
Oömma kläder efter väder, fukttåliga handskar, lunchmatsäck samt för- och eftermiddagsfika.
Om kursledaren
Mikael Carlsson är utbildad murare vid hantverksskolan DaCapo i Mariestad och arbetar brett med såväl moderna hus som med restaurering av äldre byggnader. Tyngdpunkten i den egna verksamheten är det kulturvårdande arbetet med traditionellt murande samt renovering av äldre spisar och kakelugnar.
Kostnad
Ordinarie: 2 000 SEK
Medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen: 1 900 SEK
Anmälan
Sista dag för anmälan och biljettköp är 26 juni.
Datum:
Torsdag 6 jul - Fredag 7 jul 2023
Plats:
Bergshammar, Fogdö
Tid:
Torsdag och fredag kl. 9-17