Kvinnor plockar växter i en trädgård

Kurs: Indigo - från frö till färg

Detta är en kurs för dig som vill veta mer om indigo och följa processen ”från frö till färg”. Du får lära dig hur man odlar, skördar och extraherar pigment genom direktfärgning och olika jäsningsprocesser för att extrahera indigotin ur bladen.

Indigo är en av världens äldsta färgväxter. Det finns upp emot 800 olika sorters indigo. Detta är en kurs för dig som vill veta mer om indigo och följa processen "från frö till färg". Du får lära dig hur man odlar, skördar och extraherar pigment genom direktfärgning och olika jäsningsprocesser för att extrahera indigotin ur bladen. Efter kursen kommer du själv kunna både odla och utvinna pigment ur egen indigo. Det finns även möjlighet att köpa ekologiskt odlade indigofrön "Persicaria Tinctoria" och ekologiskt indigo pigment vid kurstillfället. Vi kommer att gå igenom Under helgen får du lära dig om

- historia & användningsområden
- odling
- extrahering
- textilier
- praktisk tillämpning.

Kursledare

Linda Zetterman är verksam som formgivare med fokus på naturliga färgpigment och hållbar textilproduktion. Hon driver hantverksstudion Boom craft studio och samarbetar bland annat med hantverkare i Kutch, Indien, med framtagning av handvävda och blocktryckta textilier. Hon håller workshops för både professionella och studerande i indigofärgning och andra naturliga färgnings- och mönstringsmetoder.
Se; www.lindazetterman.se och @boomcraftstudio för mer information.

Kostnad

Ordinarie: 950 SEK
Medlem i Sörmlands Hemslöjdförening: 850 SEK
Ungdom: 16-24 år 550 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 26 september 2022.

 Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 8 okt 2022

Plats:

Sörmlands museum

Tid:

09:00 - 16:30

Museiparken och Textilverkstan, Sörmlands museum

8 okt