Tre korgar tillverkade av skalad pil

Kurs i att fläta korg med skalad pil

Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten och olika mönster i och med olika tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med skalad pil som är det mest traditionella sättet att fläta pilkorgar. Kursledare är Steen Hedegaard Madsen från Danmark.

Att fläta med pil har en mer än 7000 år gammal tradition i Sverige. Världens äldsta pilflätade föremål är en ålryssja som hittades i Malmö för några år sedan.

På den här kursen lär du dig – om du är nybörjare – grundteknikerna i korgflätning av pil. Du lär dig att fläta en rund botten och olika mönster i sidoflätningen och kant samt eventuellt hank eller handtag. Om du har erfarenhet kan du istället prova att fläta en oval korg och har du mycket erfarenhet en korg med hörn. Vi arbetar med skalad pil, den mest ursprungliga metoden för korgar avsedda för inomhusbruk .

Eftersom pil är ett relativt hårt material krävs en viss handstyrka av deltagarna. På två dagar hinner du troligtvis med en korg och några mindre föremål av pil.

För att fläta med pil krävs väldig få verktyg. Våra förfäder klarade sig med lite flintflisor, vi kommer främst att använda slöjdkniv och sekatör.

Lästips:

  • Flet med pil och Kurve med hjørner av Steen H Madsen,
  • Pilflätning av Mona Malmqvist Sjöstedt

Kursledare

Lärare är Steen Hedegaard Madsen från Danmark. Steen har en lång erfarenhet av korgtillverkning. Mest arbetar han med pilflätningsteknik. Steen har hållit pilflätningskurser och medverkat i utställningar både i Europa och USA. Han har även skrivit flera böcker om, men är också väldig kunnig i halmlöbstekniken. Steen har hållit många kurser i flera länder och är en uppskattad lärare. 

Att ta med

Ta gärna med egen slöjdkniv och sekatör. Alla verktyg och allt material finns även på kursen.

Kostnad

Ordinarie: 2000 kr
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1800 kr
Ungdom 16-25 år: 1000 kr
En materialkostnad på mellan ca 100-200:- tillkommer och betalas på plats.

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik senast 7 augusti 2021.

 

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Lördag 28 aug - Söndag 29 aug 2021

Plats:

Sörmlands museum

Tid:

Lördag 9.00-17.00
Söndag 9.00-15.00

28 aug