En kvinna och en man lerklinar ett golv

Kurs i lerklining

Vi blandar olika typer av lerbruk, lägger lergolv och putsar med olika tekniker. Vi går också igenom lerputsade ytors betydelse för inomhusklimat och värmelagring.

Datum: 23-24 juni
Tid: 09.00-17.00
Kursledare: Johannes Riesterer, lerbyggare och Kjell Taawo, byggnadsantikvarie

Under två dagar lerklinar vi väggar och påbörjar ett lergolv. Lerklining är en traditionell metod att med lerbruk putsa innerväggar för att vindtäta och få en slät yta inför målning och tapetsering.

Lergolv användes i stor utsträckning i förhistoriskt byggande och har nu kommit tillbaka i modernt ekologiskt byggande. Lerbruk är värmelagrande och därför mycket bra att kombinera med golv- och väggvärme. Vi kommer att blanda olika typer av lerbruk, gå igenom lerputsade ytors betydelse för inomhusklimatet och putsa med olika tekniker.

Inga förkunskaper krävs.

Att ta med

Oömma kläder, fukttåliga handskar, lunchmatsäck samt fika.

Kostnad

1900 kr.

Om kursledaren

Johannes Riesterer, ursprungligen tysk möbelsnickare som 1993 kom till Sverige, hamnade på en kurs i lerbygge och är sedan dess ohjälpligt fast i lerbruket.

Förutom att vara en av Sveriges absolut mest erfarna lerbyggare, med otaliga nybyggnads- och renoveringsprojekt, är Johannes även ugnsmurarmästare med mästarbrev från Finland och specialiserad på masugnar. Johannes arbetar med lerbygge och ugnsmurning i det egna företaget Eld och Lera och är även en frekvent anlitad kursledare och föredragshållare.

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik senast den 3 juni. Boka din plats här.