Kurs i att trälaga fönster

Hur byter jag ut delar av ett rötskadat fönster? Hur hyvlas profiler till fönster, foder och socklar? Vad gör jag med en dörr som hängt sig eller slagit sig? På den här kursen lär du dig att trälaga fönster och andra snickerier.

Datum: 29-30 augusti
Tid: 09.00-17.00
Kursledare: Olof Appelgren, snickare och David Hansson, byggnadsantikvarie

Under kursen fokuserar vi på tillvägagångssätt och metodik vid trälagning av fönsterbågar. Isärtagning av båge, iskarvning av nytt virke, halvsulning, framhyvling av nya ämnen med profiler och glasfals med mera. Du lär dig också vikten av att välja rätt virke och vårda verktyg.

Praktiskt handlag och någon verktygsvana underlättar men inga förkunskaper krävs. Alla verktyg finns att låna.

Att ta med

En fönsterbåge att arbeta med. Eventuella favoritverktyg.

Kostnad

1 900 kr.

Om kursledaren

Olof Appelgren är utbildad möbel- och inredningssnickare som arbetat med såväl inrednings- och dekorsnickeri som med byggnadsvård och restaurering, det senare under många år på Skansen. Olof är idag lektor i kulturvård med inriktning traditionellt bänksnickeri vid Göteborgs universitet. Där har han även varit gästlärare i kurser med bland annat fönstersnickeri.

Olof har haft två gästhantverkarprojekt hos Hantverklaboratoriet vid Göteborgs universitet med inriktning på handhyvlade svängda profiler.

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik senast den 10 augusti. Boka din plats här.

Datum:

Lördag 29 aug - Söndag 30 aug 2020

Plats:

Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping

Tid:

09.00-17.00

29 aug