Bild på korg av halm och pilskenor

Kurs i Halmlöb - bind korgar av halm och pilskenor

Tillverka spiralbunda korgar i halm. Du lär dig en mycket gammal teknik som har funnits i så gott som hela världen, men med varierade material.

Tekniken att binda korgar, så kallad spiralbindning, är spridd över i stort sett hela världen och är mycket gammal. Tekniken tillåter stora variationer i form, funktion och uttryck. Ofta har strån av gräs eller halm använts med men andra material har varit rötter och långa barr. Bland de äldsta fynden är ett ca tiotusen år gammalt fragment av en bunden korg, hittad i Egypten.

Löbbindning, eller spiralbindning med halm har främst varit vanlig i slättbygder där det saknats skog. I Sverige har tekniken mest förkommit i Skåne. Knippen av halm binds samman i spiral med hjälp av skenor av pil, hassel eller rotting. Löbbindning har bland annat varit vanlig till korgar med och utan lock, halmskor och bikupor.

Under kursen får du börja med att tillverka binda en mindre korg. Du lär dig också att klyva och hyvla skenor av pil och hassel. Du behöver inga förkunskaper.

Material och redskap finns på plats men ta gärna med egen sax, en sprayflaska för vatten, oömma kläder och tunna arbetshandskar.
Lästips: Du kan bland annat läsa om halmlöb i boken Korgar av Jonas Hasselrot.

Kostnad

Ordinarie: 1 900 kr
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 700 kr
Ungdom 16-25 år: 1 000 kr

Om kursledaren

Lärare är Steen Hedegaard Madsen från Danmark. Steen har en lång erfarenhet av korgtillverkning. Han är främst känd för sin fantastiska pilflätning, vilket han även skrivit böcker om, men är också väldig kunnig i halmlöbstekniken. Steen har hållit många kurser i flera länder och är en uppskattad lärare. Läs mer om Steen på www.steen-madsen.dk

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik
 senast 10 september.

 

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.