Täljhäst

Kurs i att snickra och slöjda en täljhäst

En täljhäst är en arbetsbänk som fungerar bra för arbete med bandkniv och andra tvåhandsverktyg. På kursen får du möjlighet att tillverka din egen täljhäst och lär dig samtidigt att arbeta med olika skärande handverktyg.

Datum: 29 juni- 1 juli
Tid: 09.00-16.30
Kursledare: Ramon Persson

En täljhäst är ett väldigt bra redskap för att slöjda i färskt trä. Dels är det lätt att ändra arbetsstyckets placering, dels kan du arbeta väldigt effektivt i täljhästen eftersom du kan arbeta med bägge händerna fria.

Genom att tillverka din egen täljhäst lär du dig några grundläggande tekniker för trähantverk där det mesta sker med handverktyg. Ett exempel är att kapa ämnena med olika sågar, hyvla med handhyvlar, hugga hål med stämjärn, tälja tappar och borra med navare. Du lär dig också om verktygen och verktygsvård samt materialkunskap. Materialet är delvis förberett så att vi inte ska behöva använda maskiner. Kursen passar dig som har arbetat något i trä innan.

Kostnad

Ordinarie: 2600 kr
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 2400 kr 
Ungdom 16-25 år: 1500 kr
Materialkostnad på ca 800 kr tillkommer

Information om kursledaren

Ramon Persson har lång och mångsidig erfarenhet av att arbeta i trä, både som slöjdare och som snickare. Han har hållit ett stort antal kurser inom främst trä, slipning och näver både i Sverige och internationellt.

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik senast 12 juni. Boka din plats här.

Datum:

Måndag 29 jun - Onsdag 1 jul 2020

Plats:

Träverkstan på Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping

Tid:

9.00-16.30

29 jun