Man sitter i mörkt rum med neonfärger och tröja med tryck

Kurs i att patcha ditt plagg

En kurs för dig som gillar nya uttryck och att återuppliva kläder. Kom och inspireras av våra utställningar och av JENNYVEXALA som gett upcycling ett nytt ansikte och collegetröjor ett helt nytt uttryck. Vi har aldrig sett nåt liknande!

Under denna kurs får du inspiration runt hur du kan förändra kläder du har och kunskap om hur du får det uttryck du önskar. Kursen inleds med en inspirationskväll på fredagen. Vi tittar på bilder, tekniker, diskuterar upcycling och Jenny visar exempel på plagg hon har gjort. Helgen fortsätter med praktiska övningar i både teknik, färg och form. Genom applikation och annan typ av lappteknik skapar du nya uttryck och gamla plagg blir som nya. Kursens mål är att få en större förståelse om upcycling och praktiska kunskaper i olika tekniker.

Inga förkunskaper krävs.

Allt material finns på plats, men ta gärna med ett eller flera plagg som du vill förändra. En skissbok eller ett anteckningsblock kan vara bra att ha med.

Kursledare

Kursledare är Jenny Holmlund, a.k.a. JENNYVAXELA är en konceptuell designer och konstnär som arbetar i gränslandet mellan konst och formgivning. Råmaterialet i hennes produkter kommer från kläd- och textilåtervinning. Trots ett urbant och samtida uttryck utgör stor hantverksskicklighet och tillvaratagande av traditioner en viktig bas i Holmlunds skapande. Hennes småskaliga och personliga produktion präglas av nytänkande och ett medvetet arbete för ekologisk och social hållbarhet.

JENNYVEXALA synts i olika utställningssammanhang, senast med soloutställningenen "Teleportering". Vid sidan om den egna produktionen har Holmlund samarbetat med artister inom elektronisk och experimentell musik med scenkostym och attribut, hon har arbetat som scenograf och som kostymdesigner. Hon håller föreläsningar och workshops kontinuerligt.

Jenny Holmlund föddes i Vexala i Österbotten och har studerat på Nordiska konstskolan i Kokkola och på HDK i Göteborg, staden där hon sedan varit verksam i över 20 år. Hösten 2020 flyttade hon tillbaka till Finland och bor nu i Helsingfors.

Kostnad

Ordinarie pris 2100 kr

Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland 1900 kr

Ungdom, studerande och arbetssökande 16-25 år 600 kr

 

Ung kvinna står med händer ovanför huvudet i tröja med tryck

Datum:

Fredag 15 okt - Söndag 17 okt 2021

Plats:

Sörmlands museum, Tolagsgatan 8 Nyköping

Tid:

Fredag 15 okt kl 17-20
Lördag - söndag 16-17 okt, kl 10-17

15 okt