tre personer lägger tak

Kurs i renovering av tegeltak

Har du ett tegeltak som behöver renoveras eller läggas om? Eller vill du bara lära dig mer om tegeltak? Detta är endagskursen för dig!

Vi lär oss om tegeltakens historia och hur tegelpannor sett ut och tillverkats under olika tider. Vi pratar om hur man ser skillnad på handslaget tegel och maskintillverkat tegel. Du får lära dig vad du ska titta på för att bedöma om tegelpannorna är i gott skick eller om de har skador och därför inte längre bör användas. Vad är antikvariskt viktigt att bevara och varför?

Hur reparerar och underhåller jag på bästa sätt ett gammalt tegeltak? Vilka skador är viktiga att åtgärda och hur gör man det? Hur illa är det med mossa på taket? Behöver man verkligen behandla taket med kemikalier för att slippa alger och mossa?

På kursen får du lära dig grunderna i hur ett tak är uppbyggt och vad du bör tänka på vid renovering. Reparation av underlagstaket, olika tätskikt, läktavstånd och återläggning av tegelpannor. Vi diskuterar vad det är för fördelar och nackdelar med tegel och betongpannor. Vi pratar också om takets plåtdetaljer; återanvändning, utförande och målning.

Hur gör man rent praktiskt vid en hel takomläggning? Planering, ställningsbygge, nedtagning och sortering av tegelpannor.

Kanske ska du inte göra jobbet själv utan anlita en hantverkare? Vi går igenom hur du kan ta in offerter och vad du bör tänka på för att undvika att det går fel.

Målet är att du efter kursen ska ha fått grundkunskaper om vad du bör tänka på när du ska lägga om ett äldre tegeltak.

Lärare

Jon Åhlund, byggnadsvårdare och Kjell Taawo, byggnadsantikvarie

Kostnad och föranmälan

Kostnad 900 kr. För medlemmar i Svenska byggnadsvårdsföreningen 850 kr. Ungdom 450 kr.

Anmälan senast 1 april.


Anmäl dig här