Kurs i att bygga naturliga badrum

Våtrum utan material som belastar miljön och inomhusklimatet. Vilka erfarenheter finns av praktiskt byggande, lyckade konstruktioner och innovativa lösningar?

Tid: 09.00-17.00
Plats: Nynäs slott, Tystberga
Kursledare: Johannes Riesterer och Ulf Henningsson, lerbyggare samt Kjell Taawo, byggnadsantikvarie

Hur byggs fuktsäkra och hälsosamma badrum utan material som belastar miljön och inomhusklimatet? I anslutning till utställningen "Hållbara Hus", som öppnar på Nynäs i sommar, håller vi en kursdag om var vi står idag när det gäller våtrum utan konventionella tätskikt och hur dessa fungerar i såväl gamla byggnader som nya.

Ett antal badrum har nu byggts och renoverats och vi får flera exempel från verkligheten på robusta och smarta lösningar med fuktbuffrande material kombinerat med konstruktioner som tål fuktbelastning. Under dagen kommer att finnas gott om tillfällen för diskussion och inspiration.

Utställningen Hållbara Hus handlar om miljömässigt hållbar byggnadsvård. Den innehåller bl a ett badrum med lerklinade timmerväggar och lergolv samt duschkar i porslin och glasade väggar i duschen.

Inga förkunskaper krävs.

Att ta med

Anteckningsmaterial, lunchmatsäck samt fika.

Kostnad

Ordinarie: 1 000 kr
Medlemmar i Svenska byggnadsvårdsföreningen: 900 kr

Om kursledaren

Johannes Riesterer, ursprungligen tysk möbelsnickare som 1993 kom till Sverige, hamnade på en kurs i lerbygge och är sedan dess ohjälpligt fast i lerbruket. Förutom att vara en av Sveriges absolut mest erfarna lerbyggare, med otaliga nybyggnads- och renoveringsprojekt, är Johannes även ugnsmurarmästare med mästarbrev från Finland och specialiserad på massugnar. Johannes arbetar med lerbygge och ugnsmurning i det egna företaget Eld och Lera och är även en frekvent anlitad kursledare och föredragshållare.

Ulf Henningsson från Mölndal är civilingenjör från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg med inriktning på mark, vatten och miljö och har de senaste 20 åren praktiskt byggt med lera, halm och naturmaterial. Det började med ett litet experimentellt lerputsat halmbalshus på Ekocentrum i Göteborg och har sedan 2002 fortsatt med olika ler- och halmprojekt i egna firman Eko Ulf. Alltifrån traditionell renovering med lerklining på timmerväggar till nya ekohus, t ex halmbalshus, och våtrum. Ulf är även en erfaren och omtyckt kursledare och föredragshållare.

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik.
Boka din plats i webbutiken senast den 7 augusti.

Datum:

Fredag 28 aug 2020

Plats:

Nynäs slott, Tystberga

Tid:

09:00 - 17:00
28 aug