Korg och armband i björkrot.

Kurs i att binda korgar i björkrot

Under två dagar får du lära dig grunderna i rotbindning. Du använder björkrot och binder en rund botten som sedan blir en korg, ett underlägg, ett smycke eller något annat som du väljer. Kursledare är Katarina Åman.

Rotbindning i björk är en mycket gammal teknik som främst använts i norra Skandinavien. Även rötter av gran har använts, men till de finare korgarna var det första valet björk eller i vissa fall sälg.

På den här kursen får du lära dig grunderna i tekniken att binda med björkrot. Den som vill kan också binda mönster och har du erfarenhet av rotbindning kanske du vill prova på att göra ett ovalt eller avlångt arbete, till exempel ett armband.

Rotbindning är en långsam teknik och det kan också behövas regelbundna pauser så att händer och fingrar får vila. Det du kan förvänta dig att hinna under kursdagarna är en mycket liten skål eller början på en större.

Dina händer måste tåla att utsättas för vatten under en längre tid och ha relativt bra "nyp" mellan tumme och pekfinger, men arbetet kräver inte armstyrka.

De verktyg vi använder är en vass kniv som passar för slöjd och en pryl som helst ska vara av ben, men det kan också fungera med plast eller trä. För blötläggning behövs en behållare som rymmer arbetet, till exempel en glasslåda. En gammal frottéhandduk används för att dra rötterna på och ett förkläde kan vara bra om man inte vill bli blöt. 

Att ta med om du har

Björkrötter, vass slöjdkniv, benpryl, balja eller glasslåda att blötlägga rötter i, förkläde och handduk. Verktyg finns även att låna och en viss mängd material finns att köpa på plats.

Kursledare

Katarina Åman är en erfaren slöjdare och kursledare från Västerbotten. Hon var en av Slöjd Stockholms residensdeltagare 2019 tillsammans med mästerslöjdare Gunnel Eriksson. Katarina innehade Skellefteå kulturnämnds arbetsstipendium hösten 2020 och tilldelades nyligen ett av Gunborg och Sten Rosenströms stiftelses kulturpris för 2021.

Lästips: Av näver och rot av Eva Nilsson

Kostnad

Ordinarie: 1 900 kr
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 700 kr
Ungdom 16-25 år: 1 000 kr
En materialkostnad på ca 200:- tillkommer och betalas på plats.

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik senast 21 juli 2021.

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

Datum:

Torsdag 12 aug - Fredag 13 aug 2021

Plats:

Rademachersmedjorna Eskilstuna

Tid:

Torsdag 9.00-16.30
Fredag 9.00-16.30

12 aug