En stor mängd pilkorgar

Kurs: fläta korgar i oskalad pil

Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten och olika mönster i och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar.

Att fläta med pil har en mer en sjutusen år gammal tradition i Sverige. Världens näst äldsta pilflätade föremål är en ålryssja som hittades i Malmö år 2006. Läs mer här: En av världens äldsta korgar – Korgen lyfter
På den här kursen lär du dig – om du är nybörjare – grundteknikerna i korgflätning av pil. Du lär dig att fläta en rund botten med olika mönster i sidoflätningen och kant samt eventuellt hank eller handtag. Om du har erfarenhet kan du istället prova att fläta en oval korg och har du mycket erfarenhet en korg med hörn.

Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar, vilket ger möjlighet till att göra mönster med olika pilsorters färg på barken. En nackdel med pil som har barken kvar är att blötläggningstiden blir lång, ca 10 dagar, samt att överbliven pil inte går att torka igen utan behöver frysas för att kunna sparas och användas vid annat tillfälle.
Eftersom pil är ett relativt hårt material krävs en viss handstyrka av deltagarna. På tre dagar hinner du med en till två korgar och några mindre föremål av pil. Kursen erbjuder inte pilflätning för trädgården eftersom det kräver annat material och förutsättningar.

Verktyg

Att fläta med pil kräver väldig få verktyg. Våra förfäder klarade sig med lite flisor av flinta, vi kommer främst att använda slöjdkniv och sekatör.

Lästips

Flet med pil och Kurve med hjørner av Steen H Madsen
Pilflätning av Mona Malmqvist Sjöstedt

Kursledare

Kursledare är Steen Hedegaard Madsen från Danmark. Steen har en lång erfarenhet av korgtillverkning. Mest arbetar han med pilflätningsteknik. Steen har hållit pilflätningskurser och medverkat i utställningar både i Europa och USA. Han har även skrivit flera böcker om, men är också väldig kunnig i halmlöbstekniken. Steen har hållit många kurser i flera länder och är en uppskattad lärare. www.steen-madsen.dk

Kostnad 

Ordinarie: 2 800 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 2 600 SEK
Ungdom 16-25 år: 1 700 SEK

Utöver deltagaravgiften tillkommer en materialkostnad på mellan ca 100-300 kr och betalas på plats.

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 6 februari 2023.

Datum:

Fredag 3 mar - Söndag 5 mar 2023

Plats:

Sörmlands museum

Tid:

Fredag kl 9-16
Lördag kl 9-16
Söndag kl 9-16

3 mar