Halmhatt

Kurs: Fläta halm och sy en hatt

Att fläta platta flätor till hattar är en gammal teknik och under kursen får du lära dig fläta och montera för att skapa huvudbonader av den mångsidiga råghalmen. Varför inte en stomme att använda till Vingåkersdräkten?

Under två dagar håller Ann-Sofie Svansbo, kurs i halmflätning och hattsömnad. Under kursen får du lära dig att fläta några olika varianter av halmflätor som används till sömnad av halmhattar. Du får också prova att montera (sy ihop) flätorna och forma till en hatt. Fokus är halmstommen till huvudbonaden som tillhör dräkten från Västra Vingåker. Vi studerar de gamla hattstommarna i museets samlingar, dess bruk och tradition, tekniken passar även bra för dig som vill göra en solhatt eller varför inte en keps. Du kan välja att göra prover eller att påbörja ett större arbete och få instruktioner för att fortsätta på egen hand. Vi flätar i råghalm och syr med knyppelgarn. Visst material ingår.

Kursledare

Kursledare är Ann-Sofie Svansbo som har skrivit flera böcker om textila material och tekniker med kulturhistorisk anknytning. Hon har en stor kärlek till naturmaterial och uttrycker sig gärna i halm, ris och gräs både till dekoration och funktion. Följ henne på instagram @assvansbo, @annsofie_svansbo

Kostnad

Ordinarie: 1 800 SEK
Medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 500 SEK
Ungdom, 16-25 år: 900 SEK

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp är 28 mars 2024.

Datum:

Lördag 13 apr - Söndag 14 apr 2024

Plats:

Sörmlands museum

Lördag och söndag 9.30-16.30

13 apr