Byggnad under renovering

Kurs: Byggnadsvård - utvändigt snickeri

På kursen går vi igenom vanliga utvändiga fasadskador på trähus och vad du bör tänka på när du ska reparera. Vi provar på att göra lämpliga lagningar på ytterpanelen runt fönster och dörrar och diskuterat olika problem som kan uppstå och vilka lösningar det finns. Vi gör också olika byggnadsdetaljer som avslutning på fasadpanel. På kursen arbetar vi med de vanligaste handverktygen, lär oss om olika träförband och diskuterar virkesval, samt återanvändning av olika material. I mån av tid prövar vi enkla metoder för verktygsvård ute i fält.

Lär dig de grundläggande principerna i byggnadsvård! Vi går igenom olika utvändiga fasadskador på trähus och vad du bör tänka på när du ska laga fasader. Kursen har ett teoretiskt pass, men i huvudsak gör vi praktiska arbetsmoment då vi gör olika lagningar. Vi visar lagningar runt fönster och dörrar, samt hur fasadpanelelen kan lagas. Vi snickrar olika delar som är vanliga vid fasadreparationer och prövar olika träförband. På kursen pratar vi också om val av virke, ytbehandlingar av virke och återanvändning av olika byggmaterial. Om du har ett eget husprojekt, så ta gärna med dig egna detaljer att laga, fotografier eller frågor som vi kan diskutera på kursen.

Kursledare

Markus Lannergård är utbildad vid DaCapo Hantverksskola i Mariestad och driver det egna företaget Lod&Winkel AB.

Att ta med

Oömma kläder, gärna skor med stålhätta och arbetshandskar. Har du favoritverktyg du vill använda så ta gärna med det, annars finns det att låna. Ta även med lunchmatsäck samt för- och eftermiddagsfika, även vatten, kaffe och te.

Kostnad

Ordinarie: 2 000 SEK
Medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen: 1 900 SEK

Anmälan 

Sista dag för anmälan och biljettköp är 2 juni 2023.

Datum:

Onsdag 14 jun - Torsdag 15 jun 2023

Plats:

Plats meddelas senare.

Onsdag kl. 09-17 och torsdag kl 09-16

14 jun