kurioso

Invigning av barnkonstfestivalen Kurioso

Vi firar årets festival med skaparverkstad, utställning och filmvisning för hela familjen!

Under tre veckor aktiverar vi olika platser i Sörmland med barn, ungdomar och konstnärer. Tillsammans ställer vi frågor om framtiden. Det blir utställningar, workshops och samtal på museer, konsthallar och oväntade ställen!

I år blev Barnkonventionen lag i Sverige. Det visar att barn är individer med egna rättigheter som måste tas på allvar. Ansvaret ligger också hos de vuxna att lyssna till ungas funderingar och förslag. 2030 kommer 6 av 10 invånare i världens storstäder vara under 18 år! Vad innebär det och hur kommer städerna och orterna där vi bor att se ut om barn själva får bestämma? Om endast fantasin får sätta gränser?

Programpunkter

Biljetter

 • På grund av smittorisken så kommer vi tills vidare att använda oss av ett biljettsystem.
 • Du hämtar din biljett i receptionen 30 minuter innan evenemanget startar.
 • Biljetterna är gratis
 • Begränsat antal platser, först till kvarn gäller

Programinformation

* Workshop: Vad är ett barn?

Kopparrör, skruvar metall
 • 2020 är ett extra livsviktigt år, året då Barnkonventionen äntligen skrivits in i svensk skollag. Alla barn ÄR unika och har rätt att vara och fungera olika! Välkomna att tillsammans – barn och vuxna – skapa en symbolisk skulptur i återbruksmaterial
 • Öppet för alla åldrar, men för barn under 5 år behöver en vuxen vara närvarande. Material finns på plats! Vi ansvarar alla för att hålla avstånd
 • Ett samarbete med elever från Framtidsgymnasiets nystartade barn- och fritidsprogram, i Nyköping, under ledning av ansvarig yrkeslärare Malin Westin

* Familjesöndag: Skapa en egen modellteater!

modellteater av papp och kartong med en kvinna, droska och körman
 • Upplev Harald Gripes modellteatersamling på Sörmlands museum! Här kan du upptäcka en egen värld av sagor och miniatyrlandskap baserade på Harald och Maria Gripes litterära och konstnärliga skatt. Familjesöndag

* Utställning: Rädda klimatet! 18 oktober-8 november

konst, målad röd bil, en kombi med bakluckan öppen grön bakgrund och ett träd utan löv
 • 55 konstverk av elever från fem skolor i Nyköping: Öknaskolan, Nyköping Högstadium Omega, Lärvux Campus Vuxenutbildning, Tystberga skola och Herrhagsskolan. Utställningen öppnar under invigningen av Kuriosofestivalen söndag 18 oktober!
 • Ett samarrangemang med Nyköpings FN-förening som samverkar med nätverket Omställning Nyköping och Naturskyddsföreningen i Nyköping.

* Film: Aktivering Samtal Film 55 min + samtal 30 min

Barn och vuxna runt en bil som de målar på
 • I slutet av 1960-talet börjar konstnärsgruppen Aktion Samtal genomföra stadsaktioner ur barns perspektiv. "Revolutionen måste börja i sandlådan", säger en dansk föregångsmodell.
 • Gruppen bestämmer sig för att göra aktioner på skolgårdar och teaterföreställningar för barn. De bygger också lekplatser med kollektiva lekredskap som blir en ny sorts samlingsplats för barnen, där de kan lära sig att samarbeta istället för att bara leka individuellt. I filmen "Aktivering samtal" blickar tre kvinnor som var med då, tillbaka på rörelsens syfte och driv i att främja barns kreativa utveckling, samarbete och vidare lägga grunden för nästa generations förvaltande av vårt samhälle.
 • Filmen vänder sig till en vuxen publik, men alla är välkomna! Den kommer även att livesändas för dig som inte har möjlighet att besöka museet.
 • Regissören Mats Eriksson Dunér är på plats! Han samtalar med konstnärerna Ruben Wätte och Amanda Larsson efter filmen. Sanna Svanberg, projektledare för Kuriosofestivalen, modererar samtalet. 
 • Livesändning digitalt

Kuriosofestivalen projektleds av Sörmlands museum, i ett nära samarbete med arrangörer från länet: Eskilstuna konstmuseum, Ebelingmuseet, Svenskt barnbildarkiv, Katrineholm konsthall, Mellösaverken, Art Lab Gnesta, Barnkulturcentrum Nyköping, Kulturhuset Multeum m fl.

Se hela programmet här: www.kurioso.se
Instagram: @kuriosokonst