Baksidan av det vita Kungstornet på Nyköpingshus vid Nyköpingssån som är kantad med grönskande träd och växtlighet det går också att se en röd vimpelflagga som är en del av historien i Sörmland

Kungstornet varje dag - Visningar och utställningar

Öppet alla dagar 1 juni-31 augusti, klockan 11-17. Fri entré.

Sommaren 2020 i Kungstornet har vi guidade visningar utomhus. Det går också att besöka våra inomhusutställningar se vårt programutbud i listan nedan.

Guidade utomhusvisningar

Viktig information gällande alla utomhusvisningar

  • Biljetter hämtas i Kungstornets reception samma dag
  • Alla visningar är gratis
  • Begränsat antal platser

Utomhusvisning för familjen
Tre bröder och ett gästabud -  alla dagar kl. 13:15

Följ med till år 1317 när Birger låste in sina bröder på Nyköpingshus. Hjälp till i berättelsen eller bara lyssna och upplev Nyköpings gästabud komma till liv! Visningen tar cirka 30 min.

Utomhusvisning
Belägringar, bränder och byggnationer - alla dagar kl. 14:00

Nyköpingshus har en lång historia som viktigt försvarsverk. Genom århundradena har borgens invånare tvingats utstå både kanoneld och stormningar. Följ med på en visning om Nyköpingshus strategiska värde och om några av de konflikter som utspelat sig här. Visningen tar cirka 45 minuter.

Utomhusvisning för familjen
Pigan och den stora branden - lördagar i juni och augusti kl. 15:00

En sommardag år 1665 står både Nyköping och Nyköpingshus i lågor. Pigan Gertrud får skulden, men var hon verkligen skyldig? I den här dramavisningen får hela familjen träffa Gertrud och höra hennes berättelse. Visningen tar cirka 30 minuter.

Utomhusvisning
Varför Sverige? Söndagar 12 juli-30 augusti kl. 15:00

I slutet av 1500-talet lämnade Jacob Heyde sitt hem i Tyskland för att arbeta i hertig Karls hertigdöme. Vad tänkte och tyckte Jacob om sitt nya hemland? Följ med på en dramavisning om migration under vasatiden. Visningen tar cirka 45 minuter.

 

Utställningar i Kungstornet på Nyköpingshus

Utställningen Fångar och korrektionshjon

På våning 2 finns utställningen "Fångar och korrektionshjon - Nyköpingshus på 1800-talet". På Nyköpingshus fanns fängelse och korrektionshus där vanartiga barn, lösdrivande män och oregerliga kvinnor placerades. Om disciplinering, straff, makt och vanmakt. 

Utställningen Schack och makt

På våning 3 i Kungstornet visas utställningen Schack och makt: om människorna, livet och döden på 1300-talet, och om Nyköpings gästabud.

Utställningen Fursten 

Våning 4 rymmer utställningen Fursten: om hertig Karl, hans slott, hans folk och hans makt. Om ett samhälle för drygt 400 år sedan.

Bli historiedetektiv en utomhusaktivitet ni kan göra själva

Med vår spännande upptäckarkarta letar du efter historiska spår runt Nyköpingshus och museiparken vid Sörmlands museum. Här kan du upptäcka historien kring Nyköpingshus och museet tillsammans med hela familjen. En rolig utomhusaktivitet för blivande detektiver. Passa på att njuta en medhavd fika på vallarna eller besök museets restaurang och café.

Du kan hämta färdiga upptäckarkartor i vår reception på museet eller i Kungstornet. Eller skriva ut din egen här.

Datum:

Måndag 1 jun - Måndag 31 aug 2020

Plats:

Kungstornet, Nyköpingshus

Tid:

Öppet alla dagar 11:00-17:00

Sommaren i kungstornet 2020 du kan komma på våra dagliga guidade utomhusvisningar runt Nyköpingshus och se våra utställningar i Kungstornet.

1 jun