Bokomslag och porträtt av medelålders man.

Författarsamtal med Henric Bagerius

I slutet av 1800-talet hamnade korsetten i centrum för het debatt i Sverige. Ett litet klädesplagg blev en stor politisk fråga. Korsetten blev faktiskt ett ideologiskt slagfält, något som utlöste diskussioner om makt, kön, identitet och klass.

Henric Bagerius disputerade våren 2009 vid Göteborgs universitet. Hans forskning handlar framför allt om samspelet mellan politik, kropp och sexualitet från medeltid till modern tid.

Sommaren 2016 drog han igång bokprojektet Korsettkriget: Modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet som också senare blev en utställning på på Kvinnohistoriskt museum i Umeå.

Om Korsettkriget

Vintern 1885 förklarade en grupp stockholmskor krig mot korsetten plagget som fick symbolisera det modeslaveri som de menade hindrade kvinnor från att engagera sig i offentligheten. Snart hade en dräktreformrörelse skapats som krävde kvinnors rätt att klä sig mer praktiskt och hälsosamt.

Vilka var de kvinnor som engagerade sig i dräktreformen? Vilka plagg lanserade de som alternativ? Vilka argument använde de för att skapa opinion? Och framför allt: hur framgångsrika blev de i sitt krig mot korsetten?

Utifrån så olika källor som mötesanteckningar, debattartiklar, obduktionsprotokoll och modekrönikor och hjälpt av ett rikt bildmaterial skildrar Henric Bagerius en kvinnlig frigörelsekamp som är okänd för många. Resultatet är nya perspektiv på den tidiga svenska kvinnorörelsen, på modeslaveri och relationen kvinna, kropp och kläder.

Skrivet om Korsettkriget:

"Debattklimatet vid sekelskiftet 1900 var hett och omfattade allt från kropp och hälsa till politik och estetik, vilket ger Bagerius tillfälle att med konkret och rask stil utveckla sina tankar om relationen mellan kvinnor, kroppar och kläder. Det har blivit ett substantiellt bidrag och läsaren kan förvänta sig både nöjsam och informativ läsning." (Elisabeth Mansén i Respons)

"Henric Bagerius lyckas skapa ett myller av röster från tiden. /---/ Det är lite som att befinna sig i en underhållande kommentarstråd på nätet. Om nu sådana finns." (Elin Kvicklund i UNT)

"Korsettkriget är något så ovanligt som en blodfull bladvändare till fackbok. Om fler skrev facklitteratur som Henric Bagerius skulle det här med utbildning vara betydligt roligare." (Sofie Borg i Nya Wermlands-Tidningen)

Vill du se Henric Bagerius snöra på sig en korsett? Se ett filmklipp här

Datum:

Onsdag 22 feb 2023

Plats:

Sörmlands museums restaurang

Tid:

Kl 18 - 19.

Fri entré. Ingen förbokning. 

22 feb