mosaik barn röd bakgrund

Möt konstnärerna i utställningen Pax

Under sommaren ställer åtta konstnärer ut verk i åtta kyrkor i Sörmland. Välkommen på samtal med alla deltagande konstnärer.

Konstutställningen PAX – samtidskonst för fred är skapad av Sörmlands museum i nära samarbete med konstnärer och församlingar inom Svenska kyrkan, som upplåter sina rum för den samtida konsten.

Utställningen bjuder på en stor bredd, men alla verk som visas relaterar på olika sätt till fred.

I samband med utställningen arrangeras konstnärssamtal i de åtta kyrkorna. Vid samtalet – mellan konstnären som ställer ut i respektive kyrka och utställningens curator Kalinka Ussing – får vi möjlighet att lyssna till och få fördjupad kunskap om konstnären och konstverken.

Deltagande konstnärer och församlingar:

Mourad Kouri, S:t Botvids kyrka i Oxelösunds församling. Konstnärssamtal onsdag 28 juni klockan 18.

Mourad Kouri (f. 1987 i Montreal) bor och är verksam i Stockholm. Han har en kandidatexamen i fri konst från Concordia University i Montreal och en masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm samt en kandidatexamen i filosofi från Södertörns högskola, Stockholm. Kouri är mottagare av en rad prestigefyllda stipendier och har ställt ut både nationellt och internationellt.

Jan Lambert Kruse, Mariefreds kyrka i Mariefreds församling. Konstnärssamtal torsdag 29 juni klockan 16.

Jan Lambert Kruse (f. 1962) är en svensk konstnär utbildad inom glas och metall vid Konstfack i Stockholm, samt vid Pilchuck School of Glass, USA. Han har deltagit i flertalet solo- och grupputställningar både nationellt och internationellt och har utfört många offentliga konstverk.

Sara Ekholm Eriksson, Torshälla kyrka i Torshälla församling. Konstnärssamtal tisdag 4 juli klockan 18.

Sara Ekholm Eriksson (f. 1994 i Uppsala) tog sin masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan, inkluderande ett år på École des Beaux-Arts de Paris, 2022. Ekholm Erikssons arbete undersöker gränslandet mellan naturliga och artificiella material och inspireras av föränderliga processer i naturens ekosystem. I de platsspecifika installationerna framträder sediment av tidslager som visar på människans påverkan och relation till naturen. Ekholm Eriksson har ställt ut på bland annat Art Lab Gnesta, Bonniers konsthall och Uppsala konstmuseum. 2022 tilldelades hon Maria Bonnier Dahlins konstnärsstipendium.

Tobias Sjöberg, Frustuna kyrka i Frustuna församling. Konstnärsamtal onsdag 5 juli klockan 19.

Tobias Sjöberg (f. 1979) bor och arbetar i Järna. Han är utbildad vid Helsingfors konsthögskola, Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och Goldsmiths i London. Han har genomfört en rad olika separatutställningar både i Sverige och internationellt. Sjöberg intresserar sig för frågor som handlar om vår samtida världsåskådnings olika perspektiv, och hur vi kan forma och omforma vår världsbild utifrån det helt självupplevda.

Maria Ängquist-Klyvare, Hyltinge kyrka i Helgesta-Hyltinge församling. Konstnärssamtal torsdag 6 juli klockan 18.

Maria Ängquist-Klyvare (f. 1953) är konstnär och verksam i Stockholm. Hon arbetar bland annat med skulpturer och stormosaik och är känd för sina konstnärliga gestaltningar runt om i landet. Ängquist-Klyvare har haft ett flertal separatutställningar samt lett konstnärliga projekt både i Sverige och internationellt.

Lior Nønne Malue Hansen, Fogdö kyrka i Vårfruberga-Härads församling. Konstnärssamtal tisdag 11 juli klockan 18.

Lior Nønne Malue Hansen (f. 1989 i Århus) går masterutbildningen på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar med skulptur och installation, primärt med återvunna material. Genom konsten försöker hon ge sin samling av skrotade objekt ett nytt liv. Hennes verk reflekterar kring den samtid vi lever i, en tid präglad av osäkerhet inför framtiden. Hon har tidigare ställt ut på bland annat Gävle Konstcentrum, Aguélimuseet och Marabouparken.

Johan Thurfjell, S:ta Annas kapell, Trosa lands kyrka i Trosa församling. Konstnärssamtal onsdag 12 juli klockan 18.

Johan Thurfjell (f. 1970) har frekvent ställt ut i Sverige och utomlands sedan examen från Konstfack 2002. Förutom ett flertal utställningar på Galerie Nordenhake har han gjort solopresentationer på många välrenommerade museer och konsthallar. Thurfjell bor och arbetar på Tullgarn utanför Vagnhärad.

Anna Berglind, Floda kyrka i Katrineholmsbygdens församling. Konstnärssamtal torsdag 13 juli klockan 18.

Anna Berglind (f. 1961) är konstnär och designer, utbildad vid Konstfack. Hon har lång erfarenhet av konstnärlig gestaltning i offentlig miljö, utställningsverksamhet och performativa verk i Sverige och internationellt. Hennes konstnärskap rör sig i spänningsfältet mellan ljus och mörker, minne och glömska.

Läs mer om utställningen här.

Datum:

Torsdag 29 jun 2023

Plats:

Mariefreds kyrka

Tid:

16:00

Samtal mellan konstnären Jan Lambert Kruse och utställningens curator Kalinka Ussing.

29 jun