Nya huset

Välkommen till invigning!

Den 24 november slår vi upp dörrarna till nya Sörmlands museum! Välkommen till en helg med ett späckat program för stora och små.

Nya Sörmlands museum blir en spännande, kreativ och händelserik mötesplats för alla. På 13 000 kvadratmeter inomhus och 1 000 kvadratmeter utomhus blir det vernissage av utställningar, seminarier, musikuppträdanden, visningar i berättande magasin, skapande verkstäder, berättarcafé, restaurang, butik och mycket mer – hela helgen!

Fri entré

Ingen föranmälan behövs, varken till invigningen eller till enskilda programpunkter. Vi hoppas därför att du har överseende med om det uppstår kö vid något tillfälle. Öppettiderna är kl 11-22 på lördag den 24 november och kl 10-17 på söndag den 25 november.

Ett myller av aktiviteter, berättelser och skapande!

I de olika verkstäderna kan du vara med på olika aktiviteter. Ett jättelikt kollektivbroderi i textilverkstaden eller göra Partyhatt-für alle med performance-artisten Mikael Reuter i skaparverkstaden (lördag).

Vill du hellre se andra arbeta så kommer flera olika slöjdare att visa sina hantverkskunskaper i att tälja, fläta, svarva och smida, bland annat i träverkstaden. Här kommer även Thomas Lundqvist att hålla demonstration i fönsterrenovering och snickaren Olof Appelgren att hyvla profiler.

Slöjdarna är Torsten Almén, smed, Sonja Berlin, brickväverska, Jussi Hynynen, smed, Karl-Åke Karlsson, svarvare, Erna-Lill Lindén, korgslöjdare, Lars Norrbom, kakelugnsmakare, Anja Sundberg, träslöjdare. De delar även med sig av sin kunskap i utställningen Vad händer om ingen längre kan? 

I de Berättande magasinen blir det visningar varje hel- och halvtimme. Följ med in i en värld där du möter andra människor från många olika tider och platser. Med föremål, fotografier och arkivmaterial berättar vi om människor, deras liv och sociala sammanhang. Det kan vara en person, en familj, en gård eller en arbetsplats.

Flera utställningar öppnar

Flera utställningar öppnar denna helg. I Tack för din ansökan! träffar du åtta personer som berättar om sin flykt eller flytt från det som är hemma till en helt ny och obekant plats.

Utställningen Vara barn! handlar om kojor, rosa sockervadd och andra viktiga saker. Hur är det egentligen att vara barn? Idag eller när din pappa eller mormor var liten? Var med i utställningen med din egen berättelse.

I Historiska ögonblick kan du följa hur Nyköping har formats från cirka 1850 till idag.

Att hopfoga den sönderfallande världen  visar Lenke Rothmans konst i dialog med de nu samtida konstnärerna Alina Chaiderov och Gery Georgieva.

Besök dessa och flera andra utställningar under invigningen och träffa utställningsproducenter, pedagoger och människorna som har bidragit med sina berättelser.

I Berättarcaféet kan du också lyssna på andras historier och själv berätta.

Restaurang och museibutik

Restaurangen håller öppet och under invigningshelgen är menyn anpassad så att så många som möjligt ska kunna få något i magen. Här kan du äta en bit mat och ta en fika. Samma öppettider som museet.

Passa på och botanisera i museibutiken. Här finns unika produkter som utvecklats med inspiration från museets rika samlingar. Du får 20 % i invigningsrabatt på alla böcker hela helgen!

När du har lust att slå dig ner med något annat så kan du lägga pussel eller spela Yatzy, se och gissa föremål i Otroligt antikt.

Invigningsceremoni

 Kl 11.30 startar själva invigningsceremonin med att Karin Lindvall, länsmuseichef hälsar välkommen.

Deltar gör även Monica Johansson, ordföranden i Landstingsstyrelsen, Åsa Kratz, ordföranden i Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet, Mikael Palo, verksamhetsområdeschef för Kultur och utbildning, Landstinget Sörmland samt Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande, Nyköpings kommun.

Därefter invigs museet av tio sörmlänningar som har bidragit med sina berättelser till museets samlingar.

Sörmlands spelmansförbund spelar.

Konstvandring

Kl 14 - 15 blir det en konstvandring med Lars-Erik Wahlberg, chef för konstenheten på museet. Träffa konstnärerna Knutte Wester, Peter Johansson, Alina Chaiderov, Gery Georgieva, John Rasimus, Niki Lindroth och Jasmin Anoschkin.

Seminarier och samtal

Under dagen blir det ett par samtal på teman som knyter an till några av museets utställningar.

Kl 13.30-14.30 Samtal. Människors lika villkor?

Hur har levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning sett ut och förändrats de senaste 150 åren? Varför har funktionshinderperspektivet varit så osynligt i samhället och på museerna? Medverkande: Lotta Vikström, professor i historia vid institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå Universitet, Josefine Wälivaara, doktor i drama-teaterfilm, verksam inom DISLIFE-projektet, Tiina Nummi-Södergren, projektledare i Lika Unika Akademin, Erika Wermeling, journalist och kommunikationschef på STIL.

Kl 15-16 Samtal. Vad vore historien om Sverige utan invandringens och utvandringens historia; vad vore berättelsen om Sverige utan migranternas berättelser? Medverkande: Stefan Jonsson, professor i etnicitet vid Linköpings universitet, verksam på Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle - REMESO. Zoran Slavnic, biträdande professor på REMESO, Erik Berggren, forskningskoordinator och kommunikationsansvarig på REMESO.

Kl 15-15.30 Föredrag i utställningen En perfekt människa? Hur påverkade funktionsnedsättningar kvinnor och mäns liv i 
1800-talets Sverige?
Medverkande: Lotta Vikström.

Musikkavalkad!

Kl 18 på lördagen kör vi igång med en musikkavalkad. Några av Sörmlands mest uppskattade musiker uppträder.

Gruppen Byråkrat med Martin Roos (gitarr) och Mattias Axelsson lirar instrumentell och melodisk musik för kontoret, eller som de själva uttrycker det: Muzak for the lonely bureaucrat. Martin har en bakgrund som gitarrist I KENT och Mattias har spelat med bl a Superswirls och The Horror, The Horror.

Flens Världsorkester kör igång kl 19 och bjuder på en global musikalisk resa av hög kvalitet! Europeisk soprano sång möter Syriansk rap. Bob Dylan möter svensk slängpolska. Argentinsk tango och musik från mellanöstern stämmer upp till dans! Vaggvisor som förvandlas till vilda Balkandanser.

Kl 20.30 kliver Maia Hirasawa upp på scenen och spelar till kl 21.30. I år firar Maia 10 år som artist och våren 2019 släpps hennes nya album.

söndagen kl 12.30 blir det familjekonsert med Gittanbandet. Detta är en föreställning som bjuder på mycket sång, dans och framförallt glädje!

Efter konserten visar vi filmen Jazzoo-festen. Barntillåten,
30 minuter. En film för både barn och deras vuxna.

Om filmen skrev SvD: "På Grönland driver en isbjörn loss men får puffhjälp hem av en snäll blåval. I Australien vill en koala hoppa som en känguru och tar sig genom diverse skrubbsår innan det lyckas. En cool anka verkar för mallig för att simma men är nog egentligen lite rädd för vatten. Det är rafflande, lite lärorikt och mycket levande."

Gratisbussar till invigningen från alla länets kommuner

Det kommer att gå en gratisbuss tur och retur på lördagen och söndagen från alla kommuner i länet. Tidstabell, hållplatser och var du hämtar ut gratisbiljetter ser du nedan.  Här kan du ladda ner informationen som pdf. Förvara din gratisbiljett väl för att kunna visa upp den för busschauffören.

Här hämtar du gratisbiljetter:

 • Eskilstuna: Centrum 1, Fristadstorget
 • Flen: Turistbyrån Flen
 • Gnesta: Medborgarkontoret/Turistinformation
 • Katrineholm: Katrineholms turistinformation
 • Oxelösund: Turistinformation Koordinaten
 • Strängnäs: Kulturhuset Multeum
 • Trosa: Trosa turistcenter
 • Vingåker: Biblioteket

Hållplatser och avgångstider från varje kommun - lördag 24 nov

Alla bussar är framme vid Sörmlands museum kl 10.45

 • Eskilstuna Centralstation, Järnvägsplan avgår kl 9.15.
 • Flens station, Södra Järnvägsgatan 12 avgår kl 9.45.
 • Gnesta station avgår kl 9.45.
 • Katrineholms station, Stationsplan 4 avgår kl 9.30.
 • Oxelösund busstation Oxelösunds centrum avgår kl 10.15..
 • Strängnäs station, Långbergsgatan 2 avgår kl 9.15.
 • Trosa busstation, Trosa centrum avgår kl 9.45.
 • Vingåkers station, Järnvägsg 4 avgår kl 9.00.

Samtliga bussar tillbaka till Eskilstuna, Flen, Gnesta, Oxelösund, Katrineholm, Strängnäs, Trosa, Vingåker avgår kl 16.30 från Sörmlands museum, Tolagsgatan 8.

Hållplatser och avgångstider från varje kommun - söndag 25 nov

Alla bussar är framme vid Sörmlands museum kl 11.30

 • Eskilstuna Centralstation, Järnvägsplan avgår kl 10.
 • Flens station, Södra Järnvägsgatan 12 avgår kl 10.30.
 • Gnesta station avgår kl 10.30. Framme kl 11.30.
 • Katrineholms station, Stationsplan 4 avgår kl 10.15.
 • Oxelösund busstation Oxelösunds centrum avgår kl 11.
 • Strängnäs station, Långbergsgatan 2 avgår kl 10.
 • Trosa busstation, Trosa centrum avgår kl 10.30.
 • Vingåkers station, Järnvägsg 4 avgår kl 9.45.

Samtliga bussar tillbaka till Eskilstuna, Flen, Gnesta, Oxelösund, Katrineholm, Strängnäs, Trosa, Vingåker avgår kl 15 från Sörmlands museum, Tolagsgatan 8.

Datum:

Lördag 24 november - Söndag 25 november 2018

Plats:

Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping

Tid:

24 november 11-22
25 november 10-17

24 november