Mur vid Ökna, teckning av Ferdinand Boberg. Public Domain Marked.

Fototävling: I konstnärens spår genom Sörmland

I sommar följer vi Ferdinand Bobergs teckningar genom Sörmlands historiska kulturmiljöer – och du kan vara med! I vår fototävling bjuder vi in dig till att upptäcka Sörmlands historia genom kameralinsen.

Ferdinand Boberg (1860-1946) var en av Sveriges främsta arkitekter, formgivare och konstnärer. En av hans mest kända byggnader är NK-varuhuset i Stockholm.
När han i 50-årsåldern bestämmer sig för att avsluta sin karriär som arkitekt börjar han och Anna Scholander, hans hustru, projektet "Svenska bilder". Från 1916 reser de runt i Sverige och dokumenterar och tecknar tillsammans kulturarvet i form av byggnader, fornlämningar och industrikultur. De vill bevara landskapet som befinner sig i förvandling på grund av industrialiseringens framfart. 
 
I Sörmlands museums samlingar befinner sig några av dessa teckningar. Och i sommar följer vi Ferdinand Boberg och Anna Scholander på deras resa genom Sörmland! Varannan vecka utlyser vi ett nytt ämne och du kan skicka oss dina bilder genom ett online-formulär.
 
Temaveckor
Veckorna 26 och 27 (27/6–10/7) Herrgårdar och slott
Veckorna 28 och 29 (11/7–24/7) Kyrkor
Veckorna 30 och 31 (25/7–7/8) Bruksmiljöer
Veckorna 32 och 33 (8/8–21/8) Kvarnar
Veckorna 34 och 35 (22/8–4/9) Historiska gårdar och jordbruk
På våra Facebook- och Instagram-kanaler delar vi – i början av temaveckorna – Ferdinand Bobergs teckningar på dessa motiv. Du kan delta genom att
 • ta en bild på antingen exakt samma eller ett liknande motiv som passar till veckornas tema.
 • ladda upp din bild/dina bilder (maximal två per tema) här: 

Vi kontaktar vinnarna och delar även vinnarnas bilder genom våra digitala kanaler. Vinnarna utses efter respektive temavecka. Priset per tävlingstema är en lunch på Sörmlands museums restaurang.

Villkor för deltagande

 1. Fototävlingen samordnas av Sörmlands museum. 
 2. Fototävlingen är inte sponsrad, stödd eller administrerad av eller knuten till Instagram, Twitter eller Facebook.
 3. Genom att du delar dina foton bekräftar du att du är fotografen och äger upphovsrätten till bilderna. Du bekräfter dessutom att du har fått tillstånd av personerna som möjligtvis syns på fotona att publicera och dela vidare bilderna. Du ger Sörmlands museum tillstånd att använda bilderna i sammanhang med tävlingen och att dela dem i sina kanaler i enlighet med svensk lag och god sed. 
 4. Du kan tävla med två bilder per tema. Dina bilder måste visa motiv som ligger i Södermanland. Det är bara bilder som har skickats in via onlineformuläret som deltar i tävlingen.
 5. Tävlingen pågår den 27 juni till 4 september 2022.
 6. Priset är personligt och kan inte överlåtas till annan person. Priset hämtas på Sörmlands museum, alternativt skickas det per post.
 7. Vinnaren utses av en jury från Sörmlands museum. Vi väljer ut vinnaren baserat på dess bidrag. Juryns beslut kan inte överklagas och behöver inte motiveras.
 8. Vinnarna annonseras med namn på Sörmlands museums Instagram- och Facebook-kanaler och vi kontaktar vinnaren dessutom via e-post veckan efter temaveckorna har avslutats.
 9. Genom att delta i tävlingen godkänner du våra tävlingsvillkor samt samtycker till hantering av personuppgifter enligt GDPR.
Vi reserverar oss för eventuella ändringar av tävlingsvillkor, skrivfel samt för att tekniska felaktigheter eller problem på externa plattformar. Vid frågor, kontakta Skyddad adress.

Datum:

Måndag 27 jun - Söndag 4 sep 2022

27 jun