porträtt av man mot blågrön bakgrund

Författarsamtal med Erik Petersson

Lyssna till Erik Petersson som, utifrån sin bok "Karl IX - kampen om kronan", berättar om lillebrodern som spelade sina kort rätt i en orolig tid, med liv och riken som insats.

Karl IX har gått till historien som en hänsynslös härskare, som utan pardon lät avrätta sina politiska motståndare i slutet av 1500-talet.

Men Gustav Vasas yngste son var mer än så. Han bidrog genom sitt kontaktnät till internationellt utbyte och introducerade tekniska innovationer som skulle bli viktiga både för handel och industri.

Som tonåring hade Karl hjälpt sin äldre bror, Johan III, till tronen. Efter Johans död var det till sist bara hans son, den katolske Sigismund, som stod i vägen för Karls alltmer uppenbara vilja att själv nå tronen. Konflikten mellan Karl och Sigismund förvandlades till ett regelrätt inbördeskrig, det sista i Sverige, där religiösa motsättningar blev avgörande i kampen om kronan.

Om Erik Petersson

Erik Petersson (född 1985) är fil.dr i historia och skrivit många böcker om nordiska regenter, bland andra Furste av Norden: Kristian Tyrann. Med boken Kungar. En världshistoria (2019) vidgar han ramarna både kronologiskt och geografiskt.

Fri entré, ingen förbokning krävs.
"Karl IX - kampen om kronan" finns att köpa i museets butik.

Datum:

Onsdag 26 okt 2022

Plats:

Sörmlands museums restaurang

Tid:

Kl 18-19

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

26 okt