Bild på Richard Tellström pekandes mot kameran

Sylta, safta, spara genom historien

Därför är lagrad mat smakrikare än färsk. Föreläsning med Richard Tellström docent och matkulturhistoriker, känd från tv-program som Landet brunsås och Historieätarna (SVT).

Föredraget belyser vad det är som gjort att den svenska matkulturen utvecklats till vad den är i dag, och vad som varit de viktigaste faktorerna för denna process. Är det tekniken som skapar matkulturens uttryck? Eller är det människors värderingar som utvecklar tekniken i kök och förråds-hushållning? Föredraget tar också upp intresset för att ta tillvara det som skog och trädgård ger, och skillnaden mellan nöjesodling och den egna livsmedelsberedskapen.

Efter föreläsningen kan du köpa Richard Tellströms bok "Hunger och Törst-svensk måltidshistoria från överlevnad till statusmarkör" och få den signerad.

Information om föreläsningen

Plats: Hörsalen
Tid: 18-19
Föranmälan till: Elin Loord
Föreläsningen är gratis

Pickla och smaksätt grönsaker

Innan föreläsningen kan du delta i Crafterwork med temat "Pickla och smaksätt grönsaker"

Tillsammans med en kock från Sörmlands museums restaurang få du pickla och smaksätta säsongens grönsaker. Det du har picklat får du ta med dig hem.

Information om Crafterwork

  • Tid: 16.30-19
  • Antal: max 10 personer
  • Bokning: Du hämtar en gratisbiljett i receptionen 30 minuter innan start, först till kvarn

Här kan du läsa mer om vad vi menar med Crafterwork.

Utställningen Fyll skafferiet! 

7 november öppnar en ny utställning om mathantverk Fyll skafferiet! Från självhushåll till trend.

Datum:

Onsdag 18 nov 2020

Plats:

Sörmlands museum, Tolagsgatan 8

Tid:

18:00 - 19:00
18 nov