Fönsterrenoveringens dag

En dag för hela Sverige och alla våra hus. I Sörmland har vi prova-på verkstad i Nyköping och Eskilstuna.

Miljö, utseende, ljusinsläpp, ekonomi eller det kulturhistoria värdet... Skälen till att renovera dina fönster istället för att byta ut dem är många! 

Den 30 maj firas för andra året Fönsterrenoveringens dag. Då har du möjlighet att prova på och lära dig mer om fönsterrenovering. 

Prova-på verkstad

Vid museet i Nyköping finns fönsterhantverkaren och målaren Thomas Lundqvist på plats och på ReTuna i Eskilstuna finns snickaren Anders Axelsson. Tillsammans med våra byggnadsantikvarier ger de råd och tips om hur och varför du ska renovera dina fönster. 

Du får en inblick i vad fönsterrenovering innebär och hur man praktiskt utför olika moment. Vi berättar om vilka verktyg och material som behövs samt visar skillnaden på olika glaskvaliteter.

Ta gärna med dig fotografier på dina egna fönsterbågar för råd hur du bör gå tillväga. Eller så kan du ta med en fönsterbåge som inte är alltför stor! Vi kan även ge råd om måleri och kulörval.

På plats kan du också delta i vårt fönsterquiz! Där har du chans att vinna ett fönsterrenoveringskit.

En dag i hela Sverige

Bakom initiativet står Sveriges Länsmuseer, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet. ​Den 30 maj varje år bjuds hela Sverige in till en rad olika aktiviteter, runt om i hela landet. 

Läs mer om Fönsterrenoveringens dag.

Mer i länet 30 maj

I Sparreholm är det öppet hus 11-15 hos C A Fönsterrenovering där du också kan få tips och råd om fönsterrenovering. Adress: Landsvägsgatan 32, Sparreholm.

Datum:

Torsdag 30 maj 2019

Plats:

Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping och Retuna, Folkestaleden 7, Eskilstuna

Tid:

Kl 11-15

30 maj