Flätade pilkorgar

Kurs: fläta pilkorgar

Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten och olika mönster i och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar.

Att fläta med pil har en mer en 7000 år gammal tradition i Sverige. Världens äldsta pilflätade föremål är en ålryssja som hittades i Malmö för några år sedan.

På den här kursen lär du dig – om du är nybörjare – grundteknikerna i korgflätning av pil. Du lär dig att fläta en rund botten och olika mönster i sidoflätningen och kant samt eventuellt hank eller handtag. Om du har erfarenhet kan du istället prova att fläta en oval korg och har du mycket erfarenhet en korg med hörn. Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar.
Eftersom pil är ett relativt hårt material krävs en viss handstyrka av deltagarna. På tre dagar hinner du med en till två korgar och några mindre föremål av pil. Kursen erbjuder inte pilflätning för trädgården eftersom det kräver annat material och förutsättningar.

För att fläta med pil krävs väldig få verktyg. Våra förfäder klarade sig med lite flisor av flinta, vi kommer främst att använda slöjdkniv och sekatör.

Lästips:
Flet med pil och Kurve med hjørner av Steen H Madsen, Pilflätning av Mona Malmqvist Sjöstedt

Kursledare

Kursledare är Steen Hedegaard Madsen från Danmark. Steen har en lång erfarenhet av korgtillverkning. Mest arbetar han med pilflätningsteknik. Steen har hållit pilflätningskurser och medverkat i utställningar både i Europa och USA. Han har även skrivit flera böcker om böcker om, men är också väldig kunnig i halmlöbstekniken. Steen har hållit många kurser i flera länder och är en uppskattad lärare.
Läs mer om Steen på www.steen-madsen.dk

Kostnad

Ordinarie: 2800 kronor
Medlem i hemslöjdsföreningen Sörmland: 2600 kronor
Ungdom (16-25 år): 1700 kronor

Anmälan

Sista dag för anmälan och biljettköp: 11 februari 2022

Datum:

Fredag 4 mar - Söndag 6 mar 2022

Plats:

Sörmlands museum

Tid:

Fredag kl 9-16
Lördag kl 9-16
Söndag kl 9-16

4 mar