Två händer flätar en korg av pil.

Kurs i att fläta pilkorgar

Lär dig grundteknikerna i korgflätning av pil. Vi flätar en korg med rund botten och olika mönster i och tekniker i sidoflätningen. Har du redan erfarenhet finns möjlighet till andra modeller. Kursledare är Steen Hedegaard Madsen.

Att fläta med pil har en mer än 7000 år gammal tradition i Sverige. Världens äldsta pilflätade föremål är en ålryssja som hittades i Malmö för några år sedan.

På den här kursen lär du dig – om du är nybörjare – grundteknikerna i korgflätning av pil. Du lär dig att fläta en rund botten och olika mönster i sidoflätningen och kant samt eventuellt hank eller handtag. Om du har erfarenhet kan du istället prova att fläta en oval korg och har du mycket erfarenhet en korg med hörn. Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar.

Eftersom pil är ett relativt hårt material krävs en viss handstyrka av deltagarna. På två dagar hinner du troligtvis med en korg och några mindre föremål av pil. Kursen erbjuder inte pilflätning för trädgården eftersom det kräver annat material och förutsättningar.
För att fläta med pil krävs väldigt få verktyg. Våra förfäder klarade sig med lite flintflisor, vi kommer främst att använda slöjdkniv och sekatör.

Lästips inför kursen

  • Flet med pil och Kurve med hjørner av Steen H Madsen
  • Pilflätning av Mona Malmqvist Sjöstedt

Att ta med

Ta gärna med egen slöjdkniv och sekatör. Alla verktyg och material finns även på kursen.

Kostnad

Ordinarie: 2000 kr
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1 800 kr
Ungdom 16-25 år: 1 000 kr
En materialkostnad på ca 100-200 kr tillkommer och betalas på plats.

Om läraren

Lärare är Steen Hedegaard Madsen från Danmark. Steen har en lång erfarenhet av korgtillverkning. Mest arbetar han med pilflätningsteknik. Steen har hållit pilflätningskurser och medverkat i utställningar både i Europa och USA. Han har även skrivit flera böcker om, men är också väldig kunnig i halmlöbstekniken. Steen har hållit många kurser i flera länder och är en uppskattad lärare. Läs mer om Steen på www.steen-madsen.dk

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik senast 1 juli 2021.

Kursen är fullbokad. Kontakta Helena Åberg (se kontaktruta) för att ställa dig i kö.

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

 

Datum:

Lördag 31 jul - Söndag 1 aug 2021

Plats:

Rademachersmedjorna, Esklilstuna

Tid:

Lördag: 9.30 -17.00
Söndag: 9.00-15.30

31 jul