Två Hedaredskorgar med bottenplatta av trä och flätade sidor av furuspån

Slöjda en Hedaredskorg

En Hedaredskorg är en korg med träbotten och med flätade sidor av tunna furuspån. På kursen lär du dig att tillverka en korg från grunden, du lär dig om vilket material och vilka verktyg du ska använda.

Tid: 18-20 september kl 9.00-16.00
Plats: Träverkstan på Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping
Kursledare: Curt Bengtsson, Korgslöjdare

Hedaredskorgen tillverkades traditionellt i Hedared i Västergötland och såldes sedan runtomkring i Sverige av knallar. På kursen får du kunskap om att tillverka denna korgtyp. Det innebär att tillverka en träbotten i furu, klyva fram och tälja till spetor (ståndare) och spån. Spetorna fästs i träbotten och du flätar korgen med furuspånen.

Därefter får du sy kanten och tillverka en grepe. Målet är att du efter kursen ska ha provat på och fått kännedom om lämpliga tekniker för att tillverka en Hedaredskorg och veta hur materialet ska vara beskaffat.

Det är en fördel om du har täljt och jobbat i trä tidigare. Material och verktyg finns på plats men ta gärna med egen kniv, förkläde och smidiga arbetshandskar.

Kostnad

Ordinarie: 2600 kr
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 2400 kr
Ungdom 16-25 år: 1500 kr

Materialkostnad om 500 kr tillkommer som betalas i samband med kursen.

Om kursledaren

Curt Bengtsson är slöjdare från Bollebygd och har tillverkat Hedaredskorgar i närmare 30 år. Curt är representerad med korgar i utställningen Älskade korg! som visas på Sörmlands museum 9 maj-11 oktober. Han presenterades i en artikel i Hemslöjd nr 4, 2019.

Anmälan

Du anmäler dig genom att köpa en biljett till kursen i vår webbutik senast den 28 augusti.

Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.

 

Datum:

Fredag 18 sep - Söndag 20 sep 2020

Plats:

Sörmlands museum, Tolagdsgatan 8

Tid:

09-16

18 sep