Kvinna står i barrskog

En finsk jul - Iiris Viljanen

Hela det kritikerrosade albumet En finsk jul framförs live på Sörmlands museum. Missa inte denna unika möjlighet att uppleva julens vemod i grupp. En magisk konsertupplevelse - årets julklapp!

"Kommer du till julen
kommer du då hem
tillbaks till landet
där du blev till för länge sen"

Ingen låt sätter ord på känslan inför julen lika hjärtskärande som Iiris Viljanens Brevväxlingar.

En finsk jul fångar känslan av storhelgen. När allting stannar upp för några dagar, och man träffar – eller inte träffar – sin familj. När man tänker lite extra på de som gått bort och inte finns med oss längre. Känslan av tiden som går och har gått.

Iiris med band spelar klassiska finska jullåtar i ny tappning varvat med modern nyskriven jazz. Det svenska och finska språket blandas sömlöst med varandra. Det blir sirligt pianospel och virtuosa flöjtmelodier, varma toner från kontrabas och slagverk.

Live kommer albumet att växa och bli en ännu större upplevelse. En stämningsfull konsert som inte räds armod och elände. Fast kanske kan också eländet kännas lite lättare att hantera med lite fin finsk musik i öronen, och med en kopp stark glögg i handen.

Om Iiris Viljanen

Iiris Viljanen, född 1988, är en finlandssvensk sångerska, pianist och låtskrivare. Hon har tidigare varit medlem i bandet Vasas flora och fauna.

Läs mer på www.iirisviljanen.com

Medverkande

Iiris Viljanen: piano, sång
Felisia Westberg: kontrabas
Mischa Grind: slagverk
Nils Berg: klarinett, tvärflöjt, saxofon

Grammis 2021

Tidigare i år tilldelades Iiris Viljanen en Grammis för albumet Den lilla havsfrun.

Recensioner

"I år är Iiris Viljanen den starkast lysande stjärnan med albumet En finsk jul som handlar mer om längtan och saknad i största allmänhet. Instrumentala vinterstämningar möter tvåspråkiga psalmer och egna sånger som försöker hitta någon sorts hemmahörande i bortavaron."
– Johanna Paulsson, DN

"Den som kan lyssna på Brevväxlingar utan att bryta ihop bör omgående uppsöka läkare: diagnosen lyder förtvinad hjärtmuskel."
– Margit Richert, Aftonbladet Kultur

"Hon är en suverän instrumentalist och musikaliteten sätter också tydliga avtryck i hennes texter. Kommer hon att hinna med alla orden i versen innan melodin tar slut? Jomenvisst och med ett enastående sväng som slutresultat."
– Björn Stefanson, Värmlands Folkblad

Datum:

Onsdag 1 dec 2021

Plats:

Sörmlands museums hörsal

Tid:

Kl 18-19

1 dec