Närbild på naturfärgat tyg

Crafterwork: Bundle-dyeing (fullbokad)

Workshop i naturlig färgning med handledare Petra Slow creations. Tillsammans förvandlar vi "skräp" som lökskal, blåbär och rostiga spikar till skatter i form av färg på tyg. Resultaten blir oväntade och helt unika.

Målet med workshopen är att inspirera och öppna dörren till en värld av färger och uppmärksamma hur kläder kan bli mer klimatsmarta och miljövänliga.

Handledare

Petra Slow creations är baserad i Stockholm. Sommaren 2014 gick hon Sveriges första universitetskurs i naturlig experimentell färgning på Högskolan för design och konsthantverk (på Stenebyskolan, Dalsland). Hon är medlem i Stockholms läns hemslöjdsförening.

Petra är också teammedlem i www.refashionrefood.org och har hållit workshops sedan 2015 i bland annat Stockholm, Borås, Piteå, Göteborg, Tokyo och Berlin.

Här hittar du slow creations Instagram

Material

I denna workshop får du tillgång till färgmaterial, inspirationsmaterial, provbitar att färga på och samt en sidensjal.

Efter workshopen kan du fortsätta experimentera själv hemma. 

närbild på färgat tyg i olika färger

Bundle-dyeing av Petra Slow creations

 

Anmälan

Det är gratis att delta, men max 20 deltagare kan delta. Workshopen är fullbokad. Vill du anmäla ditt intresse om plats vid återbud? Eposta till Skyddad adress.

Färghistorik

Före 1850-talet var alla garner och tyger färgade på naturligt sätt – med växter, jordpigment och även djur som koschenill-löss och snäckor och en för oss idag nästan ofattbar kunskap om hur dessa naturliga ämnen kan färga textil på ett sätt som inte skadar naturen lika mycket som många syntetiska färger.

Att vara textilfärgare var i flera tusen år ett ofta manligt yrke med hög status. När de syntetiska textilfärgerna kom på 1800-talet gick mycket av kunskapen förlorad på många håll. Nu på 2000-talet försöker vi återta kunskapen och utforskar hur vi kan färga på ett mer hållbart sätt.

Klimatsmart med naturlig färgning

Textil- och modebranschen producerar nästan 5% av all koldioxid som kommer av mänsklig aktivitet – mer än flyg- och vattentransporter tillsammans! Och så tillkommer stor skadlig miljöpåverkan genom den enorma vattenförbrukningen vid tillverkningen, produktion av syntettyger av olja, skadliga kemikalier vid odling av bomull, färgning med mera. Snabbmodet som det ser ut idag under produktion, distribution och konsumtion är helt enkelt inte bra för vår planet. 

Datum:

Onsdag 31 aug 2022

Plats:

Textilverkstan, Sörmlands museum

Tid:

Klockan 17-19.30

Passa gärna på att se filmen om indigo i Hörsalen klockan 18, när ditt färgpaket ligger i bad.

31 aug