Linnetyg

Att handsy i linnetyg

En kurs för dig som vill lära dig tekniker för att sy i linne för hand. Här får du lära dig de stygn som förekommer i de vanligaste linneplaggen. Du får lära dig vilka stygn och sömmar som används till vad i linnesömnad.

Under kursen får du hjälp med att starta upp sömnaden av ett handsytt linneplagg såsom särk, skjorta eller varför inte ett modernt handsytt plagg. Här får du proffshjälp att passa in plagget efter dina egna mått.

På kursen jobbar vi med ett generellt mönster som passar till många folkdräkter eller historiska sammanhang. Vill du sy en speciell sorts särk eller skjorta till exempelvis en viss sorts folkdräkt, så behöver du ta med mönster eller beskrivning till den.

Kursen är en introduktion och omfattar också kort historik, materialval, och studier av äldre plagg. Den här kursen passar för dig som har viss sömnadsvana.

Att ta med

Anteckningsblock och penna. Har du egna sysaker som du vill använda så kan du givetvis ta med dessa. Vi har synålar, knappnålar, saxar, syvax, måttband med mera för utlån.

Material till provsömnad, mönsterpapper och tråckeltråd ingår i kursavgiften. Linnetyg till plagg kommer att finnas till försäljning, men du kan givetvis också ta med egna tyger.

Om kursledaren

Magdalena Fick arbetar på Skansens Klädkammare där hon bland annat hanterar och vårdar många av landets folkdräkter. Magdalena är en rutinerad sömmerska och textilvetare med utbildning från bland annat Handarbetets Vänner, Sätergläntan och Uppsala Universitet. Hon har lång erfarenhet att undervisa i handsömnadstekniker och hon är en mycket omtyckt kursledare.

Kostnad

Ordinarie: 1800kr.
Medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland: 1600 kr.
Ungdom 16-25 år: 1000 kr.

Anmälan

Kursen är fullbokad. Vill du stå på kö för en eventuell reservplats? Kontakta kursansvarig Karin Sterner via epost.