Ett nytt museihus tar form

Det nya museihuset byggs i Nyköpings västra hamn, mitt emot Nyköpingshus. Nya Sörmlands museum invigs för allmänheten under hösten 2018.

Hela huset blir 13 000 kvadratmeter stort, inklusive 1000 kvm utomhusyta. Det första spadtaget togs 23 okt 2015. Sedan dess har bygget gått enligt plan.

575 pålar, 298 dörrar, 4 000 återanvända tegelstenar... Men den viktigaste byggstenen är såklart alla berättesler från dåtid och nutid som utgör Sörmlands museum.

Huset byggs i huvudsak för länsmuseet ­Sörmlands museum. Det kommer också att rymma ledning och stab för Kultur & Utbildning Sörmland, Nyköpings kommuns bild- och ­företagsarkiv och Sörmlands hembygdsförbunds hembygdskonsulent.

Byggherre är Landstinget Sörmland (Kultur & Utbildning) inklusive Sörmlands museum.

Arkitekt är Carlstedt Arkitekter. Landskapsarkitekt är Urbio. Byggare är NCC.

utomhustorg

Utomhustorget tar form. 26 sep 2017