Ritningar Sörmlands museums nya hus

Ett hus med många möjligheter

13 000 kvadratmeter stort inomhus och 1000 kvadratmeter utomhus. Bilderna nedan visar hur huset kommer att disponeras. Samma rum kan användas till olika saker och går att utveckla och anpassa beroende på innehållet. För närmare titt på ritningen finns en pdf att ladda ner till höger. Alla ritningar och illustrationer är framtagna av Carlstedts Ark och Urbio.

Öppna samlingar

Sörmlands museum har över 70.000 föremål, en miljon ­fotografier, omkring tusen hyllmeter arkiv och ett stort fackbibliotek. I det nya huset blir det en ny sorts flexibla och gestaltande museisamlingar med fokus på människor och berättelser. Flera av magasinen får glasade väggar och alla kommer att vara öppna för besök med guide och i samband med olika program. Vill man titta närmare på ett visst föremål eller en arkivhandling kan man beställa fram det till ett speciellt rum.

Interiörbild Sörmlands museums nya hus

Interiöbild av Carlstedt Ark

Utställningar

I flera olika utställningssalar och utställningsrum kommer museet att kunna visa allt från stora kulturhistoriska tema­utställningar till en snabb kommentar på en aktuell samtidsfråga, en konstutställning, en stor internationell utställning eller en liten utställning gjord av en skolklass. Husets utform­ning, teknik och säkerhet öppnar många möjligheter.

Utställning Sörmlands museum

Evenemang och möten

Det blir en stor flexibel hörsal för konferenser och seminarier, filmföreställningar, konserter och teater, föreläsningar och debatter, möten och expon. Huset kommer också att ha flera mötesrum i olika storlekar för mindre arrangemang. Och plats för fest och barnkalas.

Pedagogiska verkstäder

I de pedagogiska verkstäderna ska ordnas kurser, work-shops och olika pedagogiska program för stora och små. Det blir två specialinredda rum för musei- och konstpedagogik, en träverkstad och en textilverkstad. Här kan man både lära, ta del av museets samlingar och kunskaper, skapa och leka.

Pedagogisk verkstad smide

Lekplats och rum för barn

Museet välkomnar alla åldrar men barnen har en liten särställning. Så därför blir det en specialbyggd lekplats och särskilda platser där barn kan uppleva och vara på sina villkor.

Ett levande utomhustorg - ett alltid öppet utomhusmuseum

Utomhus blir det ett torg och en park med plats för utställningar och evenemang, uteservering, odlingar och lekplats. Och med många platser att slå sig ner på.

Museets fasad i grafisk betong är en utställning i sig med foton ur museets samlingar med sörmlänningar från olika tider och från hela världen. I ett stort skyltfönster mot gården kommer varierande utställningar att visas.

Sörmlands museums nya hus

Det nya husets utomhusmuseum och entré

Nyköpings kommuns samlingar

Nyköpings kommuns företags- och bildarkiv och en samling av modelteatrar, Gripe-samlingen, har också plats i huset.

Restaurang och café

I restaurangen kan man dricka en kopp kaffe med bulle, äta en ekologisk och närproducerad lunch eller slå på stort med en överdådig middag. Både inomhus och utomhus.

Museibutik

I entrén finns Sörmlands museums butik. Till den skapar formgivare, slöjdare, konstnärer och hantverkare unika ­produkter med inspiration från museets samlingar.

Museibutik

Produktions- och arbetslokaler

En aktiv länsmuseiverksamhet som finns i hela länet kräver bra produktions- och arbetslokaler. Det är en viktig del i det nya huset, eftersom det ger Sörmlands museum ännu större möjligheter att producera vandringsutställningar, pedagogik och arrangemang för hela länet.

Produktionslokal Sörmlands museum

Teknikrum

Det behövs många teknikrum i ett hus som detta. Rum för el, ventilation och klimatstyrning, för teknik och säkerhet, för fastighetsskötsel och städning. Och en stor rund tank för vatten till sprinkleranläggningen.