Ett nytt museihus tar form

Det nya museihuset finns i Nyköpings västra hamn, mitt emot Nyköpingshus. Nya Sörmlands museum invigdes den 24 november 2018.

Hela huset är 13 000 kvadratmeter stort, exklusive 1000 kvm utomhusyta. Det första spadtaget togs 23 oktober 2015.

575 pålar, 298 dörrar, 4 000 återanvända tegelstenar... Men den viktigaste byggstenen är såklart alla berättelser från dåtid och nutid som utgör Sörmlands museum.

Huset byggdes i huvudsak för länsmuseet ­Sörmlands museum. Det rymmer också ledning och stab för Kultur & Utbildning Sörmland, Nyköpings kommuns bild- och ­företagsarkiv och Sörmlands hembygdsförbunds hembygdskonsulent.

Byggherre var Landstinget Sörmland (Kultur & Utbildning) inklusive Sörmlands museum.

Arkitekt var Carlstedt Arkitekter. Inredningsarkitekt: SKALA från Stockholm. Landskapsarkitekt: Urbio. Byggare: NCC.

utomhustorg

Utomhustorget tar form. 26 sep 2017