bord och stolar i ett bibliotek

Bibliotek och studierum

I Studierummet har du möjlighet att studera Sörmlands museums och Nyköpings kommuns samlingar som utgörs av arkiv, litteratur och föremål. Vad är du intresserad av? Kanske drottning Desirées sidenskor? Vi hämtar det du vill studera närmare.

Människor

Vi har ett stort utbud av olika spännande berättelser om människor från olika tider och olika samhällsklasser.

Fastighet och arkeologi

Är du nyfiken på ditt hus, din ort eller din kommun? Då ska du kolla hit. Här finns samlingar om större och mindre gårdar runtom i Södermanland. Ärendehandlingar inom kulturmiljövård, byggnadsvård och arkeologi, inventeringar, kartor och ritningar.

En del av de rapporter i byggnadvård och arkeologi som Sörmlands museum har gett ut hittar du som pdf på: Rapporter i byggnadsvård och arkeologi.

PSST! Titta även efter vad Nyköpings kommun har för gamla byggnadsritningar och tomtkartor i Kommunarkivet.

Föreningar och företag

Samlingar från både stora och små föreningar, organisationer och företag runtom i Södermanland, såsom: NK:s verkstäder, Periodens bomullsspinneri, Trosa Folkdansgille och Försäkringskassan. Är du intresserad av just Nyköping – kontakta även Stadsarkivet.

Bildarkiv

Samlingarna innehåller även ett gigantiskt bildmaterial på människor och byggnader från omkring 1860-talet och framåt. Väldigt många är digitaliserade och går att se via webben:

Öppettider

Öppettiderna för bibliotek och studierum följer museets övriga öppettider under vardagar. Tisdag - fredag 10-17, onsdag 10-20.

Stängt lördag och söndag.

Ej tillåtet att ha jackor, större väskor, mat och dryck i bibliotek och studierum.

Framtagning

För att du som besökare ska få ut det mesta av det vi har inom ett ämne och för att bedöma föremålens tillstånd så har vi en viss leveranstid.

Boka framtagning: studierummet@regionsormland.se

Arkiv

Vid beställning på förmiddagen får du handlingarna efter lunch 13.00. Vid beställning på eftermiddagen levereras dem vid öppning 10.00 dagen därpå.

Föremål

Max 2 dagars väntetid.

Forskardatorer

I Studierummet finns två bokningsbara forskardatorer med tillgång till bland annat Dödboken och Arkiv Digital. Bokningstid är 2 timmar i taget.

Kontakt

Sörmlands museums studierum
Tel: 0155-24 57 13
E-post: studierummet@regionsormland.se

Stadsarkivet, Nyköpings kommun
Tel: 0155-24-80 00
E-post: stadsarkivet@nykoping.se

Bild och företagsarkivet
E-post: bildochforetagsarkiv@nykoping.se