Närbild på klädnypor

Slöjd tar form

Om designprocessen med det lilla extra – teori och praktik för slöjdare/konsthantverkare.

En inspirationsdag i formens och mönstrens tecken. Praktiska övningar blandat med teori. Inspiratörer under dagen är AnneLie Karlsson, slöjdare, möbelsnickare och formgivare samt Erik Torstensson, textilkonstnär och konsthantverkare.

Program

 9.30 Förmiddagsfika med smörgås och registrering

10.00 Välkommen

10.15 Att inte låta hjärnan stå i vägen. Hur kan vi ta oss förbi hjärnans uppkörda snabbspår och tänka nytt. En workshop handledd av AnneLie Karlsson där vi i grupper löser en uppgift och bygger små modeller.

AnneLie Karlsson rör sig ständigt mellan traditionella trähantverkstekniker, över slöjdens bruksföremål till konstutställningar med täljda figurer. Utöver arbetet i Norea träverkstad, främst med täljhästtillverkning tillsammans med Beth Moen, har hon kurser och workshops som till exempel i "Konsten att hitta på" och "Slöjd för bångstyriga" framför allt på Sätergläntan, Institutet för slöjd och hantverk. Hon har också arbetat i en mängd olika trähantverksprojekt och pedagogiska sammanhang genom åren. www.norea.nu

12.00 Lunch

13:00 Att skapa mönster och bryta dem. Mönsterskapande i teori och praktik. En workshop handledd av Erik Torstensson.

Erik Torstensson jobbar i ett mellanland av hantverksmässighet och konceptuell textilkonst. I hans utställningar står ofta figurer, textila skulpturer eller installationer i centrum. Erik har frilansat som pedagog sedan 2012 med tovning, färgning och handspinning som specialområden. Erik har ställt ut på bland annat Gotlands konstmuseum och Not Quite och är representerad på Statens Konstråd. Han har jobbat pedagogiskt på bland annat Röhsska museet och Liljevalchs konsthall. www.manofwool.com

14.15-14.45 eftermiddagsfika

14.45-15.30 Fortsättning workshop med Erik Torstensson

15.30-16 Avslutande diskussion och reflektioner över dagen

Praktisk info

Pris. Konferensen inklusive lunch och fika är kostnadsfri. Vid avbokning senare än 14 dagar före konferensen debiteras 200 kr för mat/fika.

Anmälan. Anmälan senast 20 september till länshemslöjdskonsulent Susann Leval. susann.leval@hemslojd.org, 070–22 22 470. Ange ev matallergier och om du önskar att samåka.

Dina personuppgifter (namn, adress, e-post, telefon, län, önskemål om mat samt samåkning) kommer att registreras i en excel-fil och lagras digitalt. Som en bekräftelse på din anmälan och möjlighet att kontakta andra deltagare för samåkning skickas deltagarförteckning till dig via e-post. Dina personuppgifter kommer att inte att spridas till någon ytterligare part.

Hitta hit. Konferensen äger rum på City konferenscenter, Klostergatan 23, Örebro, nära Örebro Centralstation.

Arrangörer. Arrangör för konferensen är projektet "Kulturella och kreativa händer i Mälardalen" som drivs av länshemslöjdskonsulenterna i Stockholms, Sörmlands, Uppsala, Västmanlands och Örebro län.

Kontakt. För ytterligare information, kontakta länshemslöjdskonsulent Lars Petersson lars.petersson@olm.se Telefon: 019-602 87 67, 070-545 78 22.

Välkomna!

Datum:

Torsdag 18 oktober 2018

Plats:

Örebro

Tid:

9-16

18 oktober