Dator- och TV-spelsminnen

Vi saknar berättelser kring de senaste decenniernas spelvanor. Lämna din berättelse om hur det var och är att växa upp med datorspel och TV-spel.

Pong, Pac-man, Donkey Kong, Super Mario Bros. Simcity, Doom, The Sims och Counter-strike. Fick du en Nintendo 8-bit i present på 1980-talet? Eller spelade du Playstation på 1990-talet? Har dina föräldrar tjatat om våldet i ditt favoritspel? 1974 lanserades det första TV-spelet för hemmabruk, starten på en ny spelmarknad och en ny spelkultur.

Vi saknar berättelser kring de senaste decenniernas spelvanor. Nu vill Sörmlands museum samla in personliga berättelser om hur det var och är att växa upp med datorspel och tv-spel. Har du några spelminnen att dela med dig av? Hur gick det till när du fick din första dator/spelkonsol? Vad spelade du? Vad var det som gjorde spelandet roligt?

När jag spelar dator så spelar jag oftast Blood.
Blood är ett spel som handlar om att döda, slakta och mörda. Det är ett roligt spel speciellt när det stänker blod över hela datorn när man dödar monstrerna. Jag har massor med koder till det här spelet. Jag har massor med koder till olika spel. Jag har skrivit ner massor med koder på datorn. Det ligger på 14 sidor. /Glenn, 15 år 1998.

Hur gör jag?

Delta i insamlingen genom att svara på fyra frågor på minnen.se. Du kan pausa när som helst. Du kan välja att skicka in din berättelse enbart till museets arkiv, eller publicera den - antingen med namn, pseudonym eller anonymt. 

Ladda gärna upp filmer och fotografier. I samlingarna finns nära en miljon foton, endast två stycken är spelrelaterade. Det går även bra att kontakta oss om du vill delta på något annat sätt.

Minnen.se är en webbplats där museer och andra kulturarvsorganisationer samlar privatpersoners erfarenheter, kunskaper och minnen.