Lyftkran flyttar en inpackad båt

Första föremålet på plats

Torsdagen den 15 juni flyttar det första föremålet in i Sörmlands museums nya hus. Det är en campingbåt byggd på NK:s verkstäder 1937.

Båten kommer ursprungligen från Nyköping där den byggts av "NK-arbetare" och har stannat inom givarens familj under alla år, mycket älskad. Båten har främst varit stationerad på Hagvik i Loftahammar, Västerviks kommun.

Givaren Lennart Düsing skriver:."..fanns som stabil bakgrund till min personlighet. Och som en glädjekälla; svensk sommar med båtfärder i skärgården, ett banalt uttryck för en del men centralt i livet för många andra. Båtens storlek, motorns hästkraftstyrka mm var faktiskt oväsentligt. Båten hade blivit ett omistligt föremål, ett begrepp som styrde mitt beteende..."

Utanför det nya museihuset. Båt på väg in med hjälp av truck.

Med hjälp av lyftkran och truck flyttar båten in i det nya museihuset.

Båten bärs upp till plan två med hjälp av truck.

Här placeras båten på våning två inne i det blivande öppna föremålsmagasinet.

Båten är ett av över 70 000 föremål som ska flyttas till det nya museihuset. Samlingarna kommer att vara öppna och disponerade på ett nytt och unikt sätt för besökare.

träbåt på land med ägaren intill

Här är båten tillsammans med ägare Lennart Düsing, 1940-tal.