Kvinna letar bland kläder som hänger som en klädstång

Koll på kläder

Var och hur tillverkas våra kläder? Varför köper vi dem? Vart tar de vägen när vi inte vill ha dem längre? Om hur det ser ut idag och hur det har sett ut tidigare. Och tankar om framtiden. Ett skolprogram i utställningen Koll på kläder i Eskilstuna.

Idag köper vi 50% mer kläder än vi gjorde för bara 10-15 år sedan. Konsumtionen sägs ofta vara viktig för jobb och tillväxt, men den skapar också problem för människor och miljö. På plats i utställningen Koll på kläder undersöker vi var i världen våra kläder egentligen är sydda. Vi jämför arbetsförhållanden för textilarbetare i dagens Bangladesh och 1930-talets Sverige.

Med hjälp av värderingsövningar får eleverna själva fundera över sin klädkonsumtion. Hur många jeans behöver man faktiskt ha i garderoben och vad är det som avgör vilka plagg man köper – priset, kvalitén eller märket? Och framför allt: vad kan man själv göra för att bidra till en mer hållbar värld? Programmet är framtaget utifrån skolans kursplaner och i samråd med lärare och elever.

Information om bokning

Ålder: Högstadiet och gymnasiet.

Tid: 1 timme

Kostnad: 350 kr per klass

Resa med Länstrafiken: Möjlighet finns att få åka gratis med buss på ordinarie avgångar. Meddela vid bokningen ifall ni även vill boka bussresa.

Information: Sofia Jansson, pedagog på Sörmlands museum. Telefon: 0155-24 51 94 , 072 146 14 18. E-post: sofia.u.jansson@dll.se

Bokning: Programmet bokas via e-post: bokningen@dll.se

OBS: Meddela vid bokningen hur många elever det finns i klassen samt om det finns elever med särskilda behov.