Antikvarie Ingegerd intervjuar kvinna utanför ett bostadshus.

Berättande samlingar

Att samla in olika människors berättelser är en löpande verksamhet på Sörmlands museum. Vi kompletterar hela tiden samlingarna med nya berättelser.

Samlingarna rymmer föremål, foto, arkiv, böcker och media - men framför allt människors berättelser, såväl alla som finns här och nu, både i Sörmland och på andra håll, som de som funnits tidigare.

Sörmlands museum har länge arbetar med tillgängliga och öppna samlingar. Den typ av berättande magasin som vi nu är i färd med att skapa för Sörmlands museums nya hus (som ska invigas hösten 2018) utgår från de berättelser och de människor som finns i samlingarna, lyfter fram dem och gestaltar flexibla och berättande samlingar.

Det är alltså ett nytt, och nyskapande, sätt att förhålla sig till samlingarna och till att utforma magasinen och göra dem inte bara fysiskt tillgängliga utan också rikt berättande, användbara och relevanta för många människor.

Vi samlar på olika teman

Genom olika temafokus samlar vi ständigt in nya berättelser. Just nu samlar vi på temat Romers historia i Sörmland och Hemlösa EU-migranter.

Kommande teman under 2017 är bland annat:

"Hemmafruar"/1900-tals kvinnoliv, ungdomskulturer, (politisk) aktivism, tro/religion och kärlek/romantik/sexualitet.

Har du något att berätta kring dessa teman? Har du foton, föremål eller dokument du skulle kunna tänka dig att lämna och berätta om? Eller har du förslag på något annat tema? Kontakta oss!