En pojke sitter och skriver.

Vad gör du sommaren 2017?

Nu söker vi dig som är 5-13 år, och vill skriva dagbok om din sommar. Vad gör du sommaren 2017?

Vi vill veta mer om hur du ser på ditt liv och hur det är att växa upp på 2010-talet. Vad gör du på dagarna och vad har du för tankar om framtiden?

Så här går det till

Välj ut en skrivbok som du vill använda som dagbok. Om du kontaktar oss så kan vi skicka en bok till dig. Sätt dig ner och fundera på vad du har gjort idag och skriv ner det i dagboken – ta hjälp av en vuxen om du behöver. Du får skriva hur många dagar du vill – men minst tre. När du känner dig färdig skickar du dagboken till oss. Vi står för portot om du kontaktar oss i förväg. Du får gärna rita, fotografera och filma om du vill – hör av dig så berättar vi hur du skickar filerna till oss.

Frågorna

Vi har förberett några frågor som du kan skriva utifrån:

  • Vilket datum är det idag?
  • Vad har du gjort idag? Berätta gärna detaljerat.
  • Vad har varit roligast under dagen? Varför?
  • Vad har varit tråkigast? Varför?
  • Har något gjort dig arg eller ledsen idag? Varför?
  • Har något gjort dig glad idag? Varför?

Skriv även en kort presentation av vem du är som skriver: vad heter du, hur gammal är du, hur ser din familj ut, vad har du för intressen?

Skicka in dagboken

Skicka dagboken till Charlotta Dahlén, Sörmlands museum, Box 314, 611 26 Nyköping. Hör av dig i förväg så skickar vi ett frankerat kuvert, maila Charlotta.Dahlen@dll.se.

Vi söker även gamla dagböcker

Är du vuxen och skrev dagbok när du var liten? Eller kanske skoluppsatser om ditt sommarlov? Vi söker även sådant material.

Vad händer sen med dagboken?

Allt vi samlar in sparas för framtiden. Om du eller dina framtida barn eller barnbarn vill ta del av dagboken så finns den kvar hos oss. Ni kan komma hit för att se den. Foton, dokument, föremål och berättelser sparas i vår databas, i arkivet och vårt föremålsmagasin. Dagboken kan komma att användas i utställningar, på hemsidan eller till forskning. Du väljer själv om ditt namn ska synas eller inte.

Hösten 2018 invigs en ny utställning där din dagbok kan vara till stor nytta, både som inspirationskälla i arbetet inför utställningen, och som ett värdefullt material i själva utställningen.